Какво би се случило, ако Китай спре достъпа на Европа и САЩ до редки метали и минерали, които са от ключово значение за производството на електромобили, вятърни турбини и дронове?

В ситуация на геополитическо напрежение между тези три световни сили Вашингтон и Брюксел искат да избегнат подобен сценарий. За целта двете страни правят значителни инвестиции на пазара на 17-те редкоземни елемента, които днес се добиват и обработват основно в Китай.

"Очакваният експоненциален растеж на търсенето на минерали и елементи, свързани с чистата енергия, поставя под натиск САЩ и Европа да обърнат повече внимание къде се намират най-големите рискове и правителствата да предприемат конкретни стъпки", посочва Джейн Накано, която е старши експерт от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.

През 2019 година САЩ са внесли 80% от редкоземните си метали от Китай. За Европа зависимостта е още по-голяма - 98 на сто от доставките на такива се осигуряват от китайския пазар, сочат данните на Европейската комисия, пише сайтът EURACTIV.

Редкоземните метали и страната, която е световен хегемон в добива им

Редкоземните метали и страната, която е световен хегемон в добива им

70% от износа на редкоземни елементи идва от тази държава, а такива внасят 5 основни пазара

На фона на промените, водещи до използването на зелена енергия, тези редкоземни елементи със сигурност ще играят важна роля. А доминацията на Китай на пазара и сега е достатъчна, за да повдигне доста важни въпроси за Западния свят.

Какво правят САЩ и Европа по този въпрос?

През миналата седмица американският сенат прие закон, който трябва да подобри конкурентоспособността на американския пазар в този сегмент. Това включва подобряване и по-добро подсигуряване на веригите за доставки на тези ключови елементи.

"Вашингтон цели да стимулира производството и преработването на редкоземни елементи и литий, като работи със съюзници и партньори за засилване на устойчивите глобални доставки и намаляване на зависимостта от геополитическите конкуренти", посочва зам.-директорът на американският Национален икономически съвет Самеера Фазили.

Голямата надежда на американския пазар е мината Маунтин Пас в Калифорния. Тя е управлявана от MP Materials, като от компанията твърдят, че концентрацията на редкоземни елементи там е една от най-големите в света. Концентрацията на такива елементи в почвата в мината се равнява на 7% при между 0,1 до 4% навсякъде другаде в света.

Какво са суровини от критично значение и защо Европа внася над 60% от тях от една страна?

Какво са суровини от критично значение и защо Европа внася над 60% от тях от една страна?

ЕС иска това да се промени и страните от съюза да започнат сами да добиват тези суровини

Дружеството ще започне да добива, като разделя редкоземните минерали от останалите в мината чрез химически процес, а през 2025 година ще започне и производство на магнити от добития обем.

Ситуацията в Европа е по-сложна. "Очаква се континентът да разчита на вноса на суровини или полурафинирани материали и по-скоро да се превърне в хъб за преработка и рециклиране на такива елементи", обяснява Дейвид Мериман от лондонската консултантска компания Roskill.

Китай ще запази доминиращата си позиция на европейския пазар поне за още известно време. Все пак анализаторите очакват с наваксване на процеса по рециклиране до 30% от тези ценни метали на Стария континент да бъдат осигурявани по този начин.