От смартфони, през електромобили до ракети, най-модерните технологии не биха били това, което са, без наличието на т.нар. редкоземни метали, известни още като редкоземни елементи.

Ако това не ви говори нищо като наименование, по-конкретно може да се каже, че това е група от 17 елемента, които са от ключово значение за производството на редица индустрии.

И докато залежи от тях има в цял свят, то основната част от глобалният добив идва от Китай. 70% от износа на редкоземните елементи идва от азиатската държава.

Всъщност около 88 на сто от експорта е насочен към 5 страни, които са едни от най-големите икономики в света и пионери в разработването на новите технологии. Това са Япония, САЩ, Южна Корея, Нидерландия и Италия.

Платформата CSIS China Power Project събира на едно място данните за износа на редкоземни елементи от Китай. Ето и кои са по-широко използваните от тях и кои са техните най-големи вносители.

Церий

Церият е елемент, който се използва в производството на каталични конвертори за автомобили по-известни като катализатори, а също и за направата на LCD и плазмени екрани, батерии, смартфони и т.н. През 2019 година Китай е добил общо 9104 тона церий, а над 50% от него е бил за износ за Япония, а 20% - за САЩ.

Лантан

Подобно на церия и лантанът се използва в производството на катализатори, а още и в това на хибридни автомобили, в рафинирането на петрол и други. През разглеждания период добивът на метала е достигнал 19 397 тона, а близо 57% от износа на Китай е бил за САЩ. Почти 17% е бил експортът за Япония, а още близо 13 на сто - за Нидерландия.

Итрий

Итрият е елемент, необходим в производството на икономични лампи, лазери, LCD и плазмени екрани. През 2019 година добивът на Китай на итрий възлиза на 3153 тона, като 45,3% от тях са изнесени за Япония, 24,2% - за САЩ, а 13,3% - за Италия.

Неодим

Този метал се ползва за производството на катализатори, компютърни хард дискове, системи за насочване на ракети, магнити, смартфони и вятърни турбини. За разглеждания период добивът на неодим на Китай възлиза на 835 тона, а над 67% от него е бил за износ за Япония, а близо 9 на сто - за Италия.