Сривът в броя на посетителите, на фона на пандемията, предлага на градовете нова възможност за преосмисляне на бизнес моделите.

В един от големите туристически центрове в Европа - Барселона, силно зависим от туризма, се страхуват от икономически крах и дори вече съставят планове за "примамването" на посетители, пише The Guardian.

Търговските асоциации прогнозират, че най-малко 15% от бизнесите и една четвърт от ресторантите в центъра на Барселона ще затворят завинаги в резултат на коронавируса.

Перспективите и в други градски туристически дестинации също са мрачни, с нарастващата заплаха за десетки хиляди работни места. Но сривът на туристическата индустрия, причинен от вируса, предлага и уникална възможност за градовете, засегнати от липсата на масов туризъм, да преосмислят своите бизнес модели, смятат кметовете на някои от най-посещаваните европейски градове.

Барбора Хруба от туристическата агенция в Прага заяви, че чешката столица иска "различен тип посетители". Хавиер Марсе, съветникът в Барселона, отговарящ за туризма, казва, че "Не искам повече туристи, искам повече посетители." "Ние сме град в криза и се опитваме да направим нещо различно", каза Паола Мар, негов колега във Венеция.

"Искаме да имаме устойчива икономика за посетители, която да не навреди на жизнеността на нашия град", казва Хелин Янсен, координатор на корпоративните комуникации в организация с нестопанска цел amsterdam & partners.

Добрите намерения обаче са едно, а конкретните предложения съвсем друго.По-лесно е да се каже, отколкото да се направи с мащаба на туризма в тези градове. Барселона, която има население от 1,6 милиона, имаше 30 милиона посетители през 2019 г .; Венеция, 270 000 жители и 25 милиона посетители; Амстердам, население 873 000, посрещна 19 милиона туристи.

$1,2 трилиона: Толкова може да загуби световният туризъм през 2020-а година

$1,2 трилиона: Толкова може да загуби световният туризъм през 2020-а година

Загубите може да достигнат $3,3 трилиона, ако натискът върху сектора продължи и през 2021-а

Във Венеция масовият туризъм през последните години се разглежда като заплаха за оцеляването на града, но сега дебатът премина към това как ще работят бизнесите с по-малко посетители.

Докато туристите се връщат обратно в града, след като блокирането беше облекчено, много хотели остават затворени, а тези, които са отворени, са запълнили капацитета си на около 30%.

Наскоро някои градове като Амстердам, Барселона и Лисабон, предприеха стъпки, за да ограничат платформата за отдаване под наем на жилища, която се ползва от туристи Airbnb, като част от мерките за намаляване на наемите и връщане на жителите в централните райони на градовете.

Хайме Паломера, говорител на Съюза на наемателите в Барселона, заяви, че иска хилядите лицензи за туристически апартаменти, които бяха предоставени завинаги от каталунското правителство през 2011 г., да бъдат отнети. Според него е правителството трябва да приеме законодателство срещу отдаването на единични стаи на туристи, вратичка, която позволява на наемодателите да заобиколят закона, забраняващ отдаването под наем на цели апартаменти.

Както в Барселона, голяма част от антипатията на венецианците към туристите се фокусира върху гигантските круизни кораби. Но нито един град няма юрисдикция над пристанището и всяка форма на контрол ще е от централната власт

Със заплахата за десетки хиляди работни места, главният проблем за градовете е как да преосмислят туризма, без да причиняват масова безработица.

"Има хора, които смятат, че градът е великолепен такъв, какъвто е, без туристи", каза Марсе. "Но те могат да променят мнението си, когато държавата престане да плаща 80% от заплатата им през септември, а безработицата достигне до 18%."

Марсе смята, че е по-малко въпрос на числа, отколкото на разпространение. Той иска да насърчи туристите да посещават други части на града, а не само традиционните обекти.

Испания е изгубила €7 милиарда приходи от туризъм за месец

Една от най-посещаваните страни в Европа е изгубила €7 милиарда приходи от туризъм за месец

Април на практика е бил нулев за страната откъм чуждестранни посетители

Октави Боно, генералният директор по туризма на каталунското правителство, е съгласен. "Не искаме повече или по-малко туризъм, искаме по-добър туризъм с по-добро разпределение на туристи по сезон и местоположение".

Изпълнителен директор на amsterdam & partners, казва, че работят по "кампания за преоткриване на културната среда, стария център на града и други различни квартали. По този начин кампанията допринася за обновената връзка между жителите и техния град, околната среда. Нашата цел е да съблазним амстердамци, за да преоткрият своя град", заявява той.

Прави впечатление, че гражданите изоставят града, когато в действителност смятат, че са изгонени от него. Междувременно никой не очаква пътуванията да се възстановят значително през тази година, така че засега е въпрос на изчакване.

Без туризъм икономиката на Италия е изправена пред катастрофа

Без туризъм икономиката на Италия е изправена пред катастрофа

Туризмът в Италия днес възлиза на 13% от БВП

"Смятаме, че пазарът ще се промени,, както поради въздействието на авиокомпаниите, така и от отношението на мобилността", каза Марсе.

Мар също така вярва, че ще има естествена промяна в туризма в резултат на пандемията. "Туризмът ще бъде напълно различен", каза тя. "Не всеки ще пътува както преди. А тези, които пътуват, може да искат да го направят по по-спокоен начин, може би ще видят по-малко, но повече ще се насладят на преживяването. "