Bitcoin "не са никакви пари, а стоки, които са обект на спекулация". Така гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев коментира пред bTV ръста на криптовалутите и манията покрай тях. Той повтори, че става въпрос за спекулативен актив и предупреди инвеститорите да внимават особено много, тъй като могат да загубят средствата си.

"Вторият въпрос е, че тази тема не трябва да се смесва с темата за дигиталните пари, които вероятно един ден в банките, Централните банки, ще емитират.

Bitcoin подмина $12 000

Bitcoin подмина $12 000

Търговията на фючърси започва от следващата седмица

Това не е факт, но централните банки проучват внимателно този въпрос. Тези дигитални пари ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма", заяви още управителят на БНБ.

На въпрос относно консолидацията на банковия сектор у нас, Радев заяви, че "процесът продължава, но новини ще има тогава, когато нещата се случат".

Гуверньорът заяви още, че присъединяването на българския лев към валутния механизъм ERM II, както и влизането ни в еврозоната, "ще има положителен ефект за икономиката".

"Достатъчно е да погледнете докладите на международните кредитни агенции, които бяха разпространени в края на миналата седмица. Те ясно посочват като основен фактор за бъдещото повишаване на кредитния рейтинг на страната присъединяването на нашата валута към валутния механизъм", посочи още той.

Три големи сделки се задават в българския банков сектор през 2018-а

Три големи сделки се задават в българския банков сектор през 2018-а

Това прогнозират експерти