България ще види сливания и придобивания в банковия и застрахователния сектори през следващата година, точно както съседна Румъния през тази. Това коментира представител на австрийската правна фирма Schoenherr на събитие в София.

"В Румъния в момента има няколко големи транзакции в областта на банковата сфера и застрахователната. В очакване са и по-малки такива, както и такива, включващи портфейли от необслужвани кредити", смята Маркус Пиюк по време на конференцията "Сделки и инвеститори", организирана от в-к "Капитал" в столицата.

"Сега имаме първите знаци, че това ще се случи и в България в същите сектори през 2018 година", твърди експертът, цитиран от сайта SeeNews.

На същото мнение е и ръководителят на "Корпоративни финанси за ЦИЕ" към консултантската компания PwC Божидар Нейчев. По неговите думи през следващите 12 месеца ще има 3 големи сделки с финансови институции, структуроопределящи за банковата система.

Голямата сделка на 2017-а

През 2017 година у нас вече беше извършено едно голямо сливане в банковата индустрия. Преди близо шест месеца "Сибанк" и "Обединена българска банка" (ОББ) се обединиха под шапката на белгийската група KBC Group.

ОББ и Сибанк се сливат. Как ще се казва новата банка?

ОББ и Сибанк се сливат. Как ще се казва новата банка?

Новата финансова институция ще има 1.6 милиона клиенти у нас

След като преди няколко години тя купи "Сибанк" заедно с ДЗИ, през юни беше обявена и сделката за ОББ на стойност от 610 милиона евро, като в нея влиза и още един актив - лизинговото дружество "Интерлийз". По този начин KBG Group у нас вече управлява 10 компании.

Разпродажбата на гръцки активи

2018-а година трябва да донесе раздвижване по отношение на бизнеса на гръцките банки на Балканите. Още преди време от най-голямата по активи банка в южната ни съседка - Piraeus Bank, обявиха, че ще търсят купувачи за дъщерните си дружества в България, Румъния, Сърбия, Албания и Украйна.

Piraeus Bank готви за продажба бизнеса си на Балканите, включително и в България

Piraeus Bank готви за продажба бизнеса си на Балканите, включително и в България

Това потвърди изпълнителният директор на банката

Няколко месеца по-късно или през октомври беше продадена първата порция - сръбското подразделение. Купувачът беше местната Direktna Banka.

Междувременно друга гръцка финансова институция намери купувач за един от балканските си активи. Става въпрос за Eurobank, която у нас държи "Пощенска банка" заедно с клоновете на Alpha Bank. В края на миналата седмица от нейното ръководство обявиха, че са сключили споразумение с румънската Banca Transilvania за дъщерната си в страната Bancpost.

Инвеститорски интерес

От друга страна изглежда интерес към българските активи не липсва. Преди няколко седмици главният изпълнителен директор на унгарската група OTP Шандор Чани заяви в интервю, че ще търси сделки, като приоритетните пазари ще бъдат тези "от България до Беларус".

OTP Bank планира да купи български банки

Най-голямата кредитна институция в Унгария планира да купи български банки

Собственикът на "Банка ДСК" готви 5 придобивания за 2 години в Източна Европа

У нас финансовата институция е собственик на "Банка - ДСК", а в същото време вече контролира и подразделенията на National Bank of Greece в Румъния и Сърбия.

Апетит за необслужвани кредити

Все по-голяма активност от страна на банковите групи с бизнес на Балканите и в България има по отношение на продажбата на портфейли необслужвани кредити. Не е изненадващо, че най-дейни в това отношение са гръцките финансови институции.

Според анализатори, цитирани от Ekathimerini, три от най-големите банки в страната работят по план за продажбата на до 5,5 милиарда евро "лоши" заеми. Става въпрос за Piraeus Bank, Националната банка на Гърция и Alpha Bank.

Eurobank продава портфейл от "лоши кредити" за €1,5 милиарда

Собственикът на "Пощенска банка" продава портфейл от "лоши кредити" за €1,5 милиарда

Купувач е най-големямата европейска фирма за управление на заеми

През октомври от своя страна Eurobank съобщи, че е "отписала" пакет от 1,5 милиарда евро необслужвани кредити, които бяха купени от шведската фирма Intrum.

Към същото пристъпи и друг европейски банков лидер със сериозно присъствие в региона - италианската UniCredit. През май хърватското й дъщерно дружество Zagrebacka Banka се освободи от "лоши заеми" за 450 милиона евро.

В началото на този месец пък българската "УниКредит Булбанк" сключи такава сделка за пакет от 84 милиона евро с "Агенция за събиране на вземанията" ЕАД. През януари банката извърши друга такава транзакция за 93 милиона евро отново със същото дружество.