През 2018 г. равнището на заетост на хората между 55 и 64 години в ЕС е било по-високо от общата средна заетост в Евросъюза, сочи доклад на Евростат. При мъжете в тази възраст равнището на заетост е било 65%, а при жените 52% спрямо средното за мъжете 60%, а за жените - 48% миналата година в ЕС.

В периода между 2003 и 2018 г. равнището на заетост в тази възрастова група се е увеличило във всички страни от съюза с изключение на Гърция. При България и Словения увеличението е двойно в този период, като се покачва с още по-бързи темпове в Словакия - 2,2 пъти.

Къде са най-добрите и най-лошите пенсионни системи в света?

Къде са най-добрите и най-лошите пенсионни системи в света?

Първите две места са за Европа

През 2018 година равнището на заетост сред хората на възраст 55 до 64 година е било над 70% в Швеция, Германия и Дания. За разлика от тях в седем държави - Малта, Полша, Словения, Румъния, Хърватия, Гърция и Люксембург е било под 50%. В България техният дял е 61,7% при средна стойност за ЕС - 59%. Според последните данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на тази година делът на работещите хора в предпенсионна възраст е 65,1%, което е ръст с 3,4 процентни пункта на годишна основа.

Снимка 452974

Един от начините да се повиши финансовата стабилност на старини е да се работи по-дълго. Възрастните хора, които отлагат пенсионирането си, печелят повече пари, трупат допълнителни пенсионни права и евентуално могат да спестят повече или да насочат средства към частни пенсионни планове.

Все по-голям дял от населението на ЕС между 65-74 години продължава да работи. Миналата година в Естония, над една четвърт (26%) от тази възрастова група е работила, а в Румъния, Литва, Португалия, Великобритания, Ирландия, Швеция и Латвия тези хора са били над 15%.

Кои са най-добрите държави за пенсиониране през 2019-а?

Кои са най-добрите държави за пенсиониране през 2019-а?

Три европейски страни са на челните позиции