Нидерландия и Дания имат най-добрите пенсионни системи в света за 2019 година според глобално проучване, което изследва как нациите подготвят застаряващото население за пенсиониране. Страните заеха първите два места в "Индекс на глобалната пенсионна система" (Melbourne Mercer Global Pension Index - MMGPI), който се изготвя от консултантската компания Mercer съвместно с Австралийския център за финансови услуги (ACFS).

И двете системи получават оценка "А" за нивото на финансова сигурност, което осигуряват при пенсиониране, пише Bloomberg. Австралия се класира на трето място, като получава "B+", следвана от Финландия с "B".

Снимка 448812

Източник: Bloomberg

Така в топ 10 с най-добри пенсионни системи влизат: 

  1. Нидерландия;
  2. Дания;
  3. Австралия;
  4. Финландия;
  5. Швеция;
  6. Норвегия; 
  7. Сингапур; 
  8. Нова Зеландия; 
  9. Канада;
  10. Чили.

Проучването е реализирано в 37 държави и обхваща почти две трети от световното население. Анализът използва 40 показателя, за да прецени дали една система води до подобрени финансови резултати за пенсионерите, дали е устойчива и дали се черпи с доверието на обществото.

Ниските лихви разтърсиха "най-добрата пенсионна система в света"

Тази държава имаше една от най-силните пенсионни системи в света. Какво се обърка?

Страничните ефекти от политиките за стимулиране на ЕЦБ

САЩ и Великобритания са с оценка "C+", която означава, че има някои "основни рискове", които трябва да бъдат решени, класирайки се съответно на 14-о и 16-о място. Според доклада, и двете страни биха могли да увеличат резултатите си чрез повишаване на минималната пенсия за пенсионерите с ниски доходи.

Япония е на 31-ва позиция с оценка "D" - степен, която сочи за "големи слабости и/или пропуски, които трябва да бъдат отстранени". Ключова препоръка при тях е повишаването на пенсионната възраст, тъй като там продължителността на живота продължава да се увеличава.

Taйланд е в дъното на класацията и съветите към нея в доклада са, че трябва да въведе минимално ниво на задължителни пенсионни спестявания и да увеличи подкрепата за най-бедните.

Изследването идва заедно в период, в който политиците се борят с вълната от все повече застаряващи хора, които влизат в пенсионна възраст, живеят по-дълго и се нуждаят от постоянен поток от приходи, за да оцелеят. 

Къде хората получават най-дълго пенсиите си?

Къде хората получават най-дълго пенсиите си?

Френските граждани с най-дълъг живот след пенсиониране от 36-те най-развити държави

"Светът е изправен пред безпрецедентна продължителност на живота и нарастващ натиск върху публичните ресурси в подкрепа на здравето и благополучието на по-възрастните граждани", казва Дейвид Нокс, автор на доклада и старши партньор в Mercer. "Задължително е политиците да разсъждават върху силните и слабите страни на техните системи, за да осигурят по-добри дългосрочни резултати за бъдещите пенсионери."

Докато пенсионните системи в много азиатски държави са се подобрили спрямо миналата година, докладът установява, че им липсва прозрачност и служителите не пестят достатъчно за пенсиониране в сравнение с техните колеги в световен мащаб.

Проучването изследва и така наречения ефект на богатството - тенденцията разходите да се увеличават с нарастващо богатство. От Mercer установяват, че с увеличаване на активите на пенсионните фондове, хората се чувстват по-богати.

"Този резултат не е лош", казва Нокс в доклада. "Гарантирането на бъдещите доходи от съществуващите активи на пенсионния фонд дава възможност на домакинствата да подобрят както сегашния, така и бъдещия си жизнен стандарт."

Какви пенсии получават в Русия?

Какви пенсии получават в Русия?

Най-високите са на Север, най-ниските в Кавказ