Държавната статистическа агенция - Росстат, съобщи размера на средните пенсии през първото полугодие на 2019-а в различните региони на Руската федерация, позовавайки се на данните от Пенсионния фонд на Русия.

По традиция първите места по най-ниски пенсии и социални плащания се падат на хората от северно-кавказките републики. За тези региони са характерни високата безработица и малкият среден размер на работните заплати.

Очаквано най-високите пенсии получават жители на крайния север на Руската федерация, заради доплащанията за суровите условия на живот. Но и тези пари не стига, за да се живее добре в Русия, отбелязва gazeta.ru.

Снимка 444653

Най-големи пенсии в Русия получават жителите на Чукотския автономен окръг. През първото полугодие на т.г. пенсионерите там са получавали средно по 24 300 рубли (672 лева по курса на БНБ: 1 лв. = 36,14 рубли).

На второ място се оказва Магаданска област - там средната пенсия е 21,6 хиляди рубли. Малко по-малко получават възрастните хора в Камчатка - 21,2 хиляди рубли. Сред петте региона с най-високи пенсии попадат също така Мурманска област (19 хиляди рубли) и Якутия (18,9 хиляди рубли).

Кремъл смята, че пет години пенсия са предостатъчни

Кремъл смята, че пет години пенсия са предостатъчни

Властта в Русия се готви за непопулярна, но жизненоважна за икономиката промяна

Най-малко от всички в Руската федерация получават пенсионерите в Дагестан - средно по около 10 900 хиляди рубли (302 лева). Малко повече вземат възрастните хора в Кабардино-Балкария и Карачаево-Черкезия - средно по 11 и 11,9 хиляди рубли съответно.

Средният месечен размер на пенсията в Русия през първите шест месеца на 2019 г. е 14 150 рубли (392 лева), посочват от статистическата служба. За последна година този показател се е увеличил средно с 6 на сто.

Какви са заплатите в Русия по професии и региони

Какви са заплатите в Русия по професии и региони

Заплатите на финансистите за два пъти по-големи от средните

По-рано недържавния пенсионен фонд (НПФ) на Сбербанк, посочи нивото на дохода, необходим за приличен живот на пенсионерите в Русия. Според изследването на най-голямата руска банка, след приключването на активната си трудова дейност човек трябва да има заместващ доход на равнището на 80-100% от неговата заплата.

Референтният курс на Централната банка на Русия за 27 септември е: 1 долар = 64,29 рубли и 1 едно евро =70,38 рубли.

Какви пенсии получават българите?

Какви пенсии получават българите?

Всеки шести пенсионер у нас взема на месец между 250 и 300 лева