Френските граждани са хората, които се радват най-дълго верме на пенсиите си от всички 36 страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD). Французойките прекарват средно 27.6 години в пенсионна възраст, докато мъжете почти 24 години по последните налични данни на организацията за 2016 година.

Франция обаче може да се окаже по-надолу в списъка през следващите години. Причината е, че след дълги преговори с правителството френската комисия за пенсионна реформа предложи от 2025 година да се увеличи стандартната пенсионна възраст от 62 на 64 години.

Гражданите на други страни от OECD вероятно ще прекарват по-малко време след пенсиониране отколкото французите. Германия например от 2012 година започна постепенно да повишава възрастта за пенсиониране от 65 на 67 години. Този процес ще приключи през 2029 година.

Друга страна от OECD с дълъг период на пенсионерски живот е Белгия, където жените имат това време малко над 26 години и Италия, която може да се гордее с втората най-дълга средна възраст при мъжете - 21.8 години.

Ситуацията в Южна Корея е сред най-лошите със средно 16 години живот след пенсиониране при жените и 13 за мъжете. Изчисляването на времето за получаване на пенсия се основава на средната пенсионна възраст и продължителността на живота от момента на излизане от пазара на труда за всяка от изследваните държави.

Infographic: Where Do People Spend the Longest Time in Retirement? | Statista You will find more infographics at Statista