Румънската енергийна група OMV Petrom е открила нови залежи на газ в региона Олтения. От компанията посочват, че инвестициите в находището там са в размер на около 50 милиона евро или 55 милиона долара.

В прессъобщение на компанията се посочва, че общо в региона са инвестирани 200 милиона евро от 2011 година насам, като по-голямата част е използвана за изграждането на инфраструктура, пише сайтът SeeNews.

"През годините газовото находище Тотеа е едно от ключовите в нашето портфолио. Като всяко друго газово или нефтено находище капацитетът на Тотеа започна да намалява след разкриването му през 2017 година. Откриването на допълнителни залежи е чудесна новина за потенциала на региона, като това ще компенсира част от спада в добива", коментира Петър Зейлингер, който е член на изпълнителния съвет на компанията.

Разработването на Тотеа започна през януари 2018 година като достигна пълен капацитет през септември същата година. Тестове през април доказаха капацитет от 500 000 кубични метра газ на ден.

С откритите сега допълнителни залежи находището ще помогне за осигуряването на отопление за над 500 000 домакинства в страната.

OMV Petrom е най-голямата енергийна компания в Югоизточна Европа с годишен добив на природен газ. Компанията е представена на пазара в Румъния и в съседните държави, като управлява 789 бензиностанции под два отделни бранда - OMV и Petrom.