Ако през 2021 година пътувате до Лондон през летище Хийтроу, пригответе си допълнително 8,90 паунда или 12,40 долара. Причината е, че аерогарата въвежда допълнителна такса за пътниците с цел да намали негативния ефект на пандемията върху бизнеса си.

Този вид допълнителни такси са разрешени от регулаторите във Великобритания в случай, че е необходимо да бъдат покрити разходи за комунални услуги на аерогарата, както и такива, свързани с превоза на багаж и регистрацията на пътниците.

Тя ще бъде начислявана само за полетите от лондонското летища, а не до него. Това ще засегне и българските пътници, които ползвят линиите обслужвани от Хийтроу до София. 

"Хийтроу има нулева печалба от този вид услуги, които досега се покриват от такси за експлоатация и поддръжка (начислявани на авиопревозвачите)", се посочва в официално съобщение, цитирано от Bloomberg.

Най-голямото летище в Обединеното кралство понесе тежък удар от пандемията, тъй като то разчита най-вече на полетите на дълги разстояния, които бяха почти напълно спрени през последната година.

През миналата седмица от аерогарата обявиха загуба в размер на 2 милиарда паунда за 2020 година след спад от 73% на обслужените пътници. Тогава от ръководството обявиха, че нямат възможност да покриват разходите за доставка на някои услуги.

Новата такса ще бъде в сила до края на настоящата година, като на аерогарата ще бъдат начислявани допълнително 4,44 паунда за всеки отделен багаж.