Американският телекомуникационен регулатор FCC обяви, че е гласувал единодушно за отнемане на разрешението на американското подразделение на China Unicom да работи в Съединените щати, съобщават световните медии. Причината: подозрение в шпионаж.

Вследствие на това компанията трябва да спре предоставянето на телекомуникационни услуги в страната в рамките на 60 дни.

"Днес предприемаме още една критична стъпка за защита на нашите телеко мрежи от чужди заплахи, които са заплаха за националната сигурност", заяви пред CNN председателят на FCC Джесика Розенворсел.

Китайски хакери пробили австралийски телеком с оборудване на Huawei

Китайски хакери пробили австралийски телеком с оборудване на Huawei

След случая службите в Канбера предупредили САЩ, където бил открит подобен пробив

Според нея има сериозни доказателства, че китайските държавни оператори представляват реална заплаха за сигурността на американските телеком мрежи.

От своя страна от China Unicom заявиха, цитирани от CNN, че винаги са спазвали "съответните закони и разпоредби на САЩ през последните две десетилетия и че FCC действа без каквито и да било основателни основания и без да предоставя необходимата информация, свързана с твърденията си".

Ходът на американския регулатор е поредният, който гони от страната китайски технологични и телекомуникационни компании, заради опасения за националната сигурност.

Австралия "спаси" телеком от китайски ръце

Австралия "спаси" телеком от китайски ръце

Страната от години увеличава инвестициите си в региона, доминиран от САЩ и все по-ухажван от Китай

През октомври Вашингтон забрани на гиганта China Telecom да работи в страната. През 2019 г. на друг китайски държавен телекомуникационен оператор - China Mobile, също беше отнет лицензът в САЩ.

През последните години Конгресът инструктира FCC да започне програма за "подмяна" на част от мрежовото оборудване в Америка, което според експерти позволява на чуждестранни телекомуникационни фирми да извършват шпионска дейност в САЩ.

FCC е санкционирала фирми като Huawei и ZTE и тяхното оборудване вече не може да се използва на териотрията на страната.

7 китайски суперкомпютри бяха добавени към "черния списък"  на САЩ заради опасения за шпионаж

7 китайски суперкомпютри бяха добавени към "черния списък" на САЩ заради опасения за шпионаж

Новите правила, които ограничават износа от САЩ на американски технологии, влизат в сила веднага