От години американското правителство предупреждава, че продуктите на китайската Huawei Technologies Co., най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, създават риск за националната сигурност на всяка държава, която ги използва. Вашингон поде световна кампания срещу продуктите на компанията, основана от офицер от китайската армия. Но Huawei и поддръжниците ѝ оспорваха твърденията като неверни и посочваха липсата на доказателства, пише Bloomberg.

Разследване на агенцията обаче намира такова доказателство.

През 2012 г. представители на контраразузнаването в Австралия са подали информация към американските си колеги за засечена сложна атака срещу телекомуникационните системи на страната. Атака е започнала след софтуерен ъпдейт от Huawei, в който е бил скрит зловреден код.

Случаят е потвърден от почти две дузини бивши служители на специалните служби, брифирани от австралийските и американски агенции от 2012 до 2019 г. Инцидентът потвърждава подозренията в двете държави, че Китай използва оборудването на Huawei за шпионаж.

САЩ, Австралия, Швеция и Великобритания вече забраниха употребата на оборудване от китайската компания в 5G мрежите в страната. Други 60 държави подписаха обещание, че ще опитат да избегнат използването им.

Конкретната атака е започнала със софтуерен ъпдейт, идващ директно от Huawei, и инсталиран в мрежата на голяма австралийска телекомуникационната компания. Той е съдържал зловреден код, работещ като дигитално подслушвателно устройство — препрограмирайки заразеното оборудване да записва комуникациите и да изпраща данните в Китай, казват източниците на агенцията. След няколко дни кодът се самоунищожава.

Австралийските контраразузнавателни служби стигат до заключението, че Китай стои зад атаката. И шпионските агенции на Поднебесната империя са инфилтрирали техниците на Huawei.

След получаване на информацията, американските служби откриват подобна атака чрез оборудване на Huawei, намиращо се в САЩ.

Повечето служители не могат да застанат с имената си зад изнесените данни заради подписани споразумения за конфиденциалност. Но информацията е потвърдена от Мишел Флорной, бивш зам.-министър на отбраната по времето на президента Обама.

Bloomberg не открива доказателства, че старшото ръководство на Huawei е замесено, или дори знае за атаката. Компанията отказва да отговори на конкретните въпроси на агенцията.

Но говорител на Huawei твърди, че няма доказателства за нарочни неправомерни действия. Но признава, че възможността работниците да бъдат компрометирани е "валидна заплаха". Компанията предприема мерки, за да намали риска, казва още той.

През 2019 г. Wall Street Journal публикува информация, че техници на Huawei, в поне два случая, са помогнали на африкански правителства да следят политическите си опоненти. На 14 декември т.г. Washington Post пък съобщи, че компанията играе далеч по-голяма роля в следенето на китайското население отколкото се смяташе досега.

Huawei отрича твърденията и в двата материала.