Министерството на търговията на САЩ добави седем китайски суперкомпютърни центрове към "черен списък", позовавайки се на опасения за националната сигурност, предава CNBC.

Това са Информационни технологии Phytium от град Тиендзин, Шанхайския високоефективен център за проектиране на интегрални схеми, Sunway Microelectronics, Националния суперкомпютърен център Дзинан, Национален суперкомпютърен център Шънджън, Национален суперкомпютърен център Уси и Национален суперкомпютърен център Джънджоу.

Според американските власти китайските компании са задължение на Китайската народна република и събират чувствителна информация. Китайската комунистическа партия заяви многократно, че не се занимава с индустриален шпионаж.

"Суперкомпютърните възможности са жизненоважни за развитието на много, а може би почти на всички съвременни оръжия и системи за национална сигурност, като ядрени оръжия и хиперзвукови оръжия", заяви американският министър на търговията Джина Раймондо.

По думите и Министерството на търговията ще използва цялата възможност на своята власт, за да попречи на Китай да използва американски технологии в подкрепа на тези дестабилизиращи усилия за военна модернизация.

Новите правила, които ограничават износа от САЩ на американски технологии, влизат в сила веднага. Те няма да се прилагат за стоки на американски доставчици, които вече са на път.

Когато Доналд Тръмп бе на власт, САЩ добавиха множество китайски компании към икономически си черен списък, включително най-големия производител на смартфони в страната - Huawei, производител на процесори SMIC и най-големия производител на безпилотни летателни апарати - SZ DJI Technology.