Цените на имотите в централен Лоднон продължават да се сриват през август, докато в останалата част на Великобритания те остават устойчиви, показват данни на Royal Institution of Chartered Surveyors, цитирани от Bloomberg.

През осмия месец на годината цените в национален мащаб записаха леко подобрение спрямо 4-годишното дъно през юли. Брокерите на недвижими имоти в Лондон обаче дадоха най-мрачната си оценка от 2008 г. насам, като се очаква, че жилищата в централната част на столицата да понижат още цената си през следващите 12 месеца.

Междувременно броят на сделките във Великобритания остава на постоянни нива. Ръстът на цените в национален мащаб се движи най-много от имотите в Северна Ирландия, Шотландия и северозападната част на Англия.

Изследването на RICS показва още, че възможност 61% от наемодателите да излязат от пазара през следващата година заради бъдещи промени в законодателството, според които ще трябва да плащат по-високи данъци. Намалението на предлагането би повишило цените на наемите с около 3% през следващите 5 години.