Турция обяви, че финансирането на един от мащабните инфраструктурни проекти, по който се работи в страната, е осигурено. Става въпрос за седмата поред връзка между азиатската и европейската част на страната моста, носещ името "Чанаккале 1915".

На официално събитие през миналата седмица е стана ясно, че строежът на съоръжението, което трябва да бъде най-дългият висящ мост в света, ще завърши през март 2022 година 18 месеца преди първонабално обявения срок, съобщава Daily Sabah.

Финансирането за него в размер на 2,3 милиарда евро пък вече е осигурено, като около 70 на сто от него е гарантиранот от чуждестранни финансови институции. Анкара обяви, че ще вече има договорен кредит за срок от 15 години.

От информацията става ясно, че общо във финансирането участват 24 банки от 10 държави, включително Южна Корея, Германия, Франция, Италия, Кувейт, Великобритания, Китай и други. Сред кредиторите са китайските ICBC, Bank of China, както и Deutsche Bank

Според транспортния министър на страната Ахмет Арслан всяка кула на моста ще бъде висока 318 метра. Дължината му ще бъде 3,7 километра. Съоръжението ще бъде с 32 метра по-дълго от досегашния рекордьор Акаши-Кайкио между Кобе и остров Аваджо в Япония. Така официално "Чанаккале 1915" ще бъде най-дългият видящ мост в света.

Съоръжението се прави в чест на наричаната от турците "Война за Чанаккале". Тя е свързана с битката на Османската империя по време на Първата световна война с френски и британски кораби, които са потопени от турците при Дарданелите.