Поста главен управляващ директор на британската компания Diageo ще напусне на 30 юни Ейван Менезис, се казва в изявление на най-голямата компания за производство на алкохол в света, цитирано от Интерфакс. Менезис ще излезе на същата дата и от Борда на директорите на компанията.

А на 1 юли настоящият главен оперативен директор Дебра Крю ще замени Менезис като главен изпълнителен директор на Diageo, а също и в Борда на директорите на компанията.

Менезес постъпва на работа в Diageo през 1997 г., а 16 години по-късно, от юли 2013 година, става нейн главен изпълнителен директор. Той е изпълнителен член на Борда на директорите от юни 2012 година. Конкретни причини за напускането му сега не се съобщават.

Под ръководството на Менезис бизнесът на компанията се разраства значително, се казва в изявлението на компанията.Понастоящем Diageo осъществява доста значителните 10% от износа на храни и напитки от Великобритания.

Дебра Крю заема поста главен оперативен директор в Diageo едва от октомври 2022 г., а в периода от април 2019 г. до юли 2020 г. е била член на Борда да директорите без изпълнителни функции. Преди това, тя е работила и за PepsiCo, Kraft Foods, Nestle S.A. и Mars Inc.

Годишната заплата на Крю като главен изпълнителен директор на Diageo е определена да бъде 1 750 000 долара, т.е. месечно близо 146 000 долара.

Най-големият производител на алкохол в света ще прави малцово уиски в Китай

Най-големият производител на алкохол в света ще прави малцово уиски в Китай

На територията на завода на Diageo ще бъде изграден и интерактивен център за посетители