Американският производител на автомобили Ford Motor планира да съкрати около 5% от персонала си в САЩ. Това е обявено като част от голяма реорганизация на бизнеса, предназначена да направи компанията по-конкурентна и печеливша.

Ford предлага компенсационни пакети на служители, близки до пенсионна възраст с надеждата да съкрати по този начин 1,4 хиляди души, пише Dow Jones, позовавайки се на представител от компанията. Общо във Ford Motor работят около 30 000 служители в САЩ.

"Това е многогодишен процес на трансформиране на Ford в по-ефективна компания", каза Кумар Галхотра, президент на Ford American and International Markets Group, в речта си пред служителите.

Миналата година автомобилният производител уволни около 7 000 щатни служители, главно в Европа, Южна Америка и други региони по света. Тогава в САЩ намалението засегна около 800 души.

Ford, подобно на други производители на автомобили, беше принуден да спре производството в САЩ тази пролет поради ограничителни мерки, наложени заради разпространението на коронавируса и успя да възобнови производството в средата на май. Във връзка с това през второто тримесечие на тази година компанията записа оперативна загуба от 1,9 млрд. долара.

Акциите на Ford спечелиха 1,2% при търговия в сряда. От началото на 2020 г. стойността им обаче е спаднала с почти 26%.