Автомобилният гигант Volkswagen направи най-бързите промени в ръководството си от скандала "Дизелгейт", като назначи нов изпълнителен директор и създаде нова корпоративна структура, чиято цел е да гарантира технологичното бъдеще на концерна и да ускори вземането на решения във всичките му марки.

Досегашният ръководител на марката Volkswagen Херберт Дайс застава начело на цялата група, заменяйки Матиас Мюлер, който се задържа на поста изпълнителен директор по-малко от 3 години. Дайс ще оглавява и изследователската и развойна дейност.

"Най-важната ми задача сега ще бъде да се присъединя към нашия мениджърски екип и работещите в групата, като непрекъснато преследваме и пренасочваме нашата еволюция към печеливш и водещ световен доставчик на устойчива мобилност", заяви Дайс.

Председателят на борда Ханс Дитер Пьоч изказа специални благодарности на Мюлер, че оставя компанията в стабилнo състояние. "Той не само безопасно управлява Volkswagen през това време. Той преустрои из основи стратегията на Групата и инициира културната промяна. Той заслужава благодарности от цялата компания", заяви Пьоч.

Дайс, който е бивш изпълнителен директор на BMW, обеща от самото начало да заложи на новите технологии и да обуздае растежа на разходите. Експерти определят назначаването му като "знак за реална промяна във VW".

Нова корпоративна структура

Автопроизводителят ще бъде прегрупиран в 3 основни сегмента - "Обем", "Премиум" и "Супер Премиум", а подразделението за камиони и автобуси ще бъде подготвено за потенциално самостоятелно листване на борсата. Доставките и компонентите ще бъдат обединени в обща структура.

Ръководителят на Audi и новото поделение "Премиум" Руперт Щадлер ще отговаря за продажбите в цялата група. Шефът на Porsche и другото ново поделение Оливер Блуме "Супер Премиум" ще ръководи производството на групата. Блуме става част от управителния съвет, заедно с ръководителят на профсъюзите в групата Гунар Килиан, който ще отговаря за човешките ресурси.

"Новата структура опростява управлението на групата, системно използва синергиите в отделните оперативни единици и ускорява вземането на решения", твърдят от компанията.