Заради продължителната криза, в която се намира американският авиопроизводител Boeing, нейният главен изпълнителен директор Денис Мюленбург подаде оставка. Той обаче ще си тръгне с добра "утешителна награда".

Точната сума, която Мюленбург ще получи след оттеглянето си, все още не е ясна. Тя зависи от преговорите, които предстои да води с Boeing. Според CNN Business на база на подаваните от него данъчни декларации той може да получи обезщетение над 30 милиона долара.

В допълнение доскорошният главен изпълнителен директор ще може да се възползва от акции в компанията, на стойност 20 милиона долара, както и от пенсионен пакет, в размер на над 11 милиона долара. Това означава, че той може да напусне американския гигант с общо 60 милиона долара.

Мюленбург застана начело на Boeing през 2015 година, като преди това минава през няколко различни ръководни позиции. Той е прекарал общо 34 години в компанията.

Boeing спира производството на 737 MAX за неопределено време

Boeing спира производството на 737 MAX за неопределено време

Компанията засега не планира съкращения, но положението при доставчиците е тежко

Напускането му след повече от три десетилетия там идва след скандалите и проблемите, дошли за авиопроизводителя след двете фатални катастрофи и проблемите с най-продавания модел 737 Max. Засега Boeing все още се бори самолетът да бъде пуснат отново в експлоатация, но без успех.

В средата на декември от компанията обявиха, че спират производството на самолета за неопределено време. Спирането му трябва да дойде през януари, а кога ще бъде възстановено то, все още не е ясно.