Главният оперативен директор на Nokia Моника Маурер напусна компанията след само 8 месеца на поста.

Това е поредният удар за производителя на телекомуникационно оборудване, който се бори със свиващия се пазар и силната конкуренция.

Маурер ще бъде заменена на поста от Йорг Ерлемайер, който в момента е старши вицепрезидент, отговарящ за трансформацията на технологичната компания.

Маурер стана оперативен директор на Nokia през април, след като отговаряше за фиксираните мрежи на компанията, след като тогавашният директор Самих Елхадж се оттегли, а групата реши да раздели бизнеса си с услуги от този с мобилни мрежи.

"Моника Маурер ще подкрепи Ерлемайер по време на преходния период и след това ще напусне Nokia, за да търси нови възможности извън компанията", съобщиха от Nokia в изявление.

Производството на оборудване за телекомуникационните мрежи преминава през най-тежката част от десетилетен цикъл, тъй като търсенето на компоненти за 4G мрежи и по-старите 2G и 3G мрежи намалява, а търсенето на оборудване за следващото поколение 5G мрежи ще се засили едва след няколко години.

Акциите на Nokia загубиха почти 1/5 от стойността си, след като през октомври компанията обяви рязък спад на приходите, като се позова на общи пазарни и вътрешни проблеми след придобиването на Alcatel-Lucent през 2016 г.