Производството на автомобили на китайската компания JAC, партньор на КАМАЗ, под марката "Москвич" може да започне в бившия завод на Renault, в Москва (CJSC Renault Russia), пише " Ведомости ".

За това, че КАМАЗ локализира китайски автомобили в Московския автомобилен завод, съобщиха пред изданието два източника, запознати с плановете на компанията. Според един от тях КАМАЗ преговаря с настоящия си партньор, китайския автоконцерн JAC. С участието на последния КАМАЗ пусна на пазара лекотоварния камион Kompas в началото на тази година, който по същество е бранд- инженеринг на китайския камион JAC, адаптиран към руските реалности.

Московският завод на Renault възражда производството на соцлегендата "Москвич"

Московският завод на Renault възражда производството на соцлегендата "Москвич"

Партньор ще бъде КАМАЗ, компанията може да организира производството на електромобили

Предвижда се производството в завода в Москва да започне не по-късно от четвъртото тримесечие на 2022 г. с леки коли с двигател с вътрешно горене и след това да се премине към електрически автомобили.

В същото време московските власти работят върху сътрудничество с друг китайски автомобилен производител, но не е известно кой, каза източникът.

Представители на КАМАЗ и кметството на Москва отказаха коментар. Представител на Министерството на промишлеността и търговията каза пред "Ведомости", че концепцията за производство в завода "Москвич" ще бъде представена в близко бъдеще от правителството на Москва заедно с КАМАЗ.

Електрическите превозни средства JAC iEV7 бяха използвани в Русия за проекта за споделяне на автомобили MoreElectric Crimean, който беше затворен през есента на 2021 г. Групата Sollers Auto планираше да използва автомобили от този модел в съвместния си проект за споделяне на електрически автомобили с RusHydro във Владивосток. В началото на годината компанията взе на финансов лизинг първата партида от 15 електрически автомобили за обслужване на услугата, до лятото планираше да увеличи автопарка до 70 броя.

"В момента JAC iEV7 е единственият бюджетен електрически кросоувър, който има официално техническа тестване в Русия и официална сервизна поддръжка от дистрибутора. Ние също така чакаме други марки да влязат на пазара и ще работим су тях", казаха от пресслужбата на Солерс писа Интерфакс в средата на февруари.

Според събеседника на "Ведомости", за производство в Москва КАМАЗ обмисля по-компактен модел - JAC iEVS4. В началния етап най-вероятно това ще бъде монтаж на електрически превозни средства, последвано от задълбочаване на локализацията с нарастването на обемите на производство, казва друг източник.

Все още обаче не е взето фундаментално решение за модела за производство в Москва, твърдят източници на вестника.

Източник на "Ведомости" близък до КАМАЗ казва, че разработеният от компанията проект на компактния електрически автомобил "Кама" няма нищо общо с обсъжданите планове за локализиране на автомобили в бившия автомобилен завод "Рено".