Заводът Renault Russia CJSC, който френската група Renault предаде на местните власти на Москва, ще произвежда автомобили под историческата марка "Москвич" в партньорство с КАМАЗ. Това каза кметът на руската столица Сергей Собянин, информира Интерфакс.

"Чуждестранният собственик реши да закрие завода на Renault в Москва. Това е негово право, но не можем да позволим хилядите служители да останат без работа. Затова реших да запиша завода на баланса на града и да възобновя работата му. производство на автомобили с историческата марка Москвич", написа кметът в блога си.

Според него КАМАЗ ще стане основен технологичен партньор на възродения Московски автомобилен завод "Москвич". Първо, компанията ще стартира производството на автомобили с двигател с вътрешно горене, а в бъдеще - производството на електрически превозни средства.

Renault продава мажоритарния си дял в руската АвтоВАЗ

Renault продава мажоритарния си дял в руската АвтоВАЗ

С опция за обратно изкупуване

"Освен това, заедно с КАМАЗ и Министерството на промишлеността и търговията на Русия, ние работим по локализирането на производството на максимален брой автокомпоненти в Русия", отбеляза кметът и добави, че през 2022 г. ще се отвори "нова страница в историята на "Москвич".

Собянин обеща да се опита да задържи повечето работници на завода и неговите подизпълнители.

Преди сто години заводът на Волгоградски проспект в руската столица започва производството на автомобили Ford, след това в продължение на десетилетия произвежда "Москвичи", а от 1998 г. в сътрудничество с Renault произвежда модели Logan, Duster, Sandero, припомни кметът.

Renault Group на 23 март обяви , че спира работата на завода си в Москва, като взема предвид необходимостта от спазване на европейските санкции срещу Русия. Групата също така отбеляза, че проучва варианти относно съдбата на своя дял в AvtoVAZ.

АвтоВаз ще прави нови модели Lada, по-малко зависими от вносни части

АвтоВаз ще прави нови модели Lada, по-малко зависими от вносни части

Концернът ще положи всички усилия за възстановяване на веригите за доставки

Решението на концерна да прехвърли своя 68% дял от капитала на АвтоВАЗ на FSUE NAMI с опция за закупуване през следващите 5-6 години и да прехвърли дял от московския автомобилен завод на CJSC Renault Russia, беше обявено от ръководителя на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров в полза на Москва на 26 април. На 16 май Министерството на промишлеността и търговията съобщи , че съответните споразумения са подписани и сделките са одобрени от Федералната антимонополна служба . "Ведомости" съобщи , позовавайки се на информирани източници , че заводът на Renault в Москва може да започне производството на електрически превозни средства.