Renault ще продаде мажоритарния си дял в автомобилния производител АвтоВАЗ на руски научен институт. Това съобщи френският автомобилен производител, цитиран от Reuters. Според информацията сделката включва шестгодишна опция за обратно изкупуване.

Френският автомобилен производител, който е най-добре позициониран сред западните автомобилни компании на руския пазар, уточни, че участието му от близо 67,69% в Автоваз ще бъде продадено на Руския централен институт за изследване и развитие на автомобилите и двигателите, наречен Nami.

"Приключването на тези транзакции не подлежи на никакви условия и са получени всички необходими одобрения", съобщават от Renault.

АвтоВаз ще прави нови модели Lada, по-малко зависими от вносни части

АвтоВаз ще прави нови модели Lada, по-малко зависими от вносни части

Концернът ще положи всички усилия за възстановяване на веригите за доставки

"Днес взехме трудно, но необходимо решение и правим отговорен избор спрямо нашите 45 000 служители в Русия", заяви главният изпълнителен директор на компанията Лука де Мео.

През март Renault заяви, че ще преустанови дейността си в руския завод на фона на нарастващия натиск за продължаващото му присъствие там от началото на войната в Украйна.

Компанията, която е 15% собственост на френската държава, потвърди безкасово отписване на близо €2,2 милиарда, за да отрази потенциалните разходи за спиране на бизнеса си в Русия.

До момента над 400 международни компании са се оттеглили от страната, след началото на войната в Украйна на 24 февруари, оставяйки след себе си активи на стойност милиарди долари.

Renault може да продаде производителя на Lada на китайска компания

Renault може да продаде производителя на Lada на китайска компания

Френската компания притежава 68% в Lada Auto, която има 100% от АвтоВАЗ