Карлос Гон е подготвял смяната главния изпълнителен директор на Nissan Хирото Саикава, но арестът е предотвратил този ход, разказва The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Планът на Гон добавя нова любопитна сюжетна линия в драмата.

Самият Хирото Саикава заяви, че компанията е разследвала  злоупотребата с корпоративни активи и помага на прокуратурата в Токио. Докато вътрешното разследване се е провеждало, Гон е недоволствал от Саикава и невъзможността му да се справи с бизнес проблеми, като например забавянето на продажбите в САЩ и проблемите с качеството в Япония.

Междувременно в понеделник японски прокурори повдигнаха обвинение срещу Гон, че е крил доходи в продължение на пет години. Според запознати, цитирани от изданието, неотчетените според прокуратурата средства, не са били получени от Гон и са били пазени за неговото пенсиониране.

Гон прехвърлил $15 милиона свои загуби на Nissan

Гон прехвърлил $15 милиона свои загуби на Nissan

По време на финансовата криза от 2008

Nissan, като компания, също получава обвинение.

Задържан е и доскорошният представителен директор Грег Кели, който е бил дясна ръка на Гон. Адвокат на Кели заявява, че клиентът му не е смятал, че средствата е трябвало да бъдат записвани в отчетите, тъй като не е ясно колко точно ще бъдат те.

Самият Гон е имал желание от месеци да направи пълна промяна сред старшия мениджмънт в Nissan и е разказал за плана си на някои от мениджърите. Идеята е била Саикава да уволнен по време на заседание на борда, планирано за края на ноември.

Възход и падение: 10 факта за живота на Карлос Гон

Възход и падение: 10 факта за живота на Карлос Гон

Човекът, извел Renault -Nissan до световно лидерство, бе арестуван за укриване на доходи

Вместо това на същото заседание бордът гласува единодушно да уволни самия Гон като председател.

Самият Саикава отказва коментар и към момента не е ясно дали той е знаел за кроежите на Гон и дали вътрешната драма в Nissan има общо с ареста и с момента, в който той се е случил.

Когато Гон напусна позицията главен изпълнителен директор на Nissan през 2017 г. и остана председател на борда, той лично избра Саикава и до последно го подкрепяше публично. Зад затворени врати обаче двамата са имали доста обтегнати отношения.

Гон и Саикава са имали и различна идея за бъдещето на компанията - според Гон в ерата на електромобилите и автономната мобилност само най-големите компании ще оцелеят, докато Саикава твърдеше, че рязкото увеличаване на продадените обеми вреди на печалбата.

Гон бе директор в Renault през 1999 г., когато френският производител взе голям дял в Nissan. Тогава той бе пратен в Япония, за да се справи с проблемите в компанията и заедно със Саикава работеха рамо до рамо в продължение на години.

Nissan готви бърза атака срещу Renault след отстраняването на Гон

Nissan готви бърза атака срещу Renault след отстраняването на Гон

Японската компания иска повече власт в алианса