Nissan ще поиска преразглеждане на акционерната структура на алианса си с Renault, искайки да създаде по-равнопоставено партньорство между двата автомобилни производителя. Това се случва само дни след шокиращия арест на Карлос Гон, пише Bloomberg.

Преразглеждането ще се занимае с въпроса за правата при гласуванията. Renault има повече влияние върху Nissan, отколкото японската компания при френския си партньор и това създава напрежение по време на продължилото 2 десетилетия партньорство.

Nissan притежава 15 процента от Renault, но няма права при гласуването, a френският производител има 43 процента от японската компания и право да участва в тях. Същевременно, Nissan има 34% от третия партньор - Mitsubishi.

Шефът на Renault-Nissan Карлос Гон е заплашен от 10 години затвор

Шефът на Renault-Nissan Карлос Гон е заплашен от 10 години затвор

Той е в пълна изолация, докато бордът на Nissan решава съдбата му, а прокурорите го разследват

Планът дава сигнал, че Nissan ще се опита бързо да подобри позициите си при липсата на Гон. По-рано стана ясно, че той е работил по сливане на двете компании. В четвъртък той бе освободен като председател на борда на японската компания.

И сега балансът на силите се наклони към главния изпълнителен директор Хирото Саикава. В същото време френската компания се оказва изненадана от бързоразвиващите се действия.

Саикава, който е опонент на идеите за сливане, твърди, че досегашното споразумение е било твърде облагодетелстващо Renault.

В последно време сегашният алианс става твърде противоречив в Япония, тъй като Nissan подобри значително финансовите си резултати и изпревари Renault по продажби и печалба.

Renault има нов главен изпълнителен директор след ареста на Гон

Renault има нов главен изпълнителен директор след ареста на Гон

Тиери Болоре поема поста