Рокада на върха обяви един от крупните чуждестранни инвеститори у нас - Кока-Кола ХБК България. Генерален директор на дружеството става Саша Маркович, а Юрг Буркхалтер ще ръководи бизнеса на компанията в родната си Швейцария.

Контекст: У нас "Кока-Кола" има традиции още от 1965 г., когато България първа в социалистическия лагер започва да произвежда популярната западна безалкохолна напитка. Дружеството Кока-Кола ХБК стъпва на наша територия през 1992 г., като постепенно тук се разгърнаха не само производство, но допълнителни центрове за споделени услуги за всички страни в групата.

Кока-Кола България ще произвежда нов вид капачки за безалкохолни напитки в завода си в Костинброд

Кока-Кола България ще произвежда нов вид капачки за безалкохолни напитки в завода си в Костинброд

Инвестицията е значителна

Икономическото въздействие на системата от дружества на Кока-Кола у нас само през 2021 г. се оценява на около 640 млн. лева. Инвестициите в производствата и останалите дейности през последните години са за няколко десетки милиона евро.

Общо 3000 души у нас работят за различните дружества.

Детайли: Саша Маркович има MBA степен от Питсбъргския университет в САЩ. Кариерата си той започва в P&G, като работи за бизнеса на козметичната компания в Сърбия и Румъния, а след това е на висши мениджърски позиции в Северна Америка и Централна Европа във Philips.

Маркович по-късно отговаря като изпълнителен вицепрезидент за трансформацията на Gorenje/Hisense и за търговската дейност на компанията в 33 държави.

Ренато Беритич е новият директор „Техническа функция“ в Кока-Кола ХБК България

Ренато Беритич е новият директор „Техническа функция“ в Кока-Кола ХБК България

Под негово ръководство ще работят 450 професионалисти от „Техническа функция“ на компанията, сред които и служителите в заводите в Костинброд и Банкя

През 2020 г. той става част от екипа на Кока-Кола ХБК като търговски директор за Сърбия и Черна гора. В официалното съобщение се посочва, че именно Маркович има ключов принос за проектирането и внедряването на успешна нова стратегия за продажби. Затова и екипът му е носител на редица отличия в рамките на групата.

Явор Стефанов е новият търговски директор на Кока-Кола ХБК България

Явор Стефанов е новият търговски директор на Кока-Кола ХБК България

От търговски представител до директор на "Търговски отдел"

Сега под негово ръководство ще бъдат близо 1000 професионалисти, отговарящи за всички направления на бизнеса и развитието на компанията в страната.

В прав текст: "Оставаме фокусирани върху отдадеността и надхвърлянето на очакванията на клиентите ни, които са от първостепенно значение за нас, върху силата на екипа и общите ни постижения, върху оптимизацията и ефективността на процесите и всичко, което правим, и разбира се - върху устойчивото ни развитие и предаването на добрите примери към нашите партньори, потребители и цялото общество", подчертава Маркович в официалното прессъобщение на компанията.