Кока-Кола ХБК България реализира мащабна инвестиция, с която ще въведе поетапно прикрепени капачки към пластмасовите бутилки за всичките си марки безалкохолни напитки на българския пазар. Дизайнът на капачката е проектиран така, че да улесни събирането и рециклирането на опаковките.

"Инвестицията е значителна. Това включва работата, която сме предприели с доставчиците за разработване на потенциални решения за капачки, които отговарят на изискваните от нас стандарти за качество, но също така и значителни капиталови разходи за преустройване на производствените ни линии с цел производство на напитките с новите капачки. Това е процес, който се реализира в продължение на няколко години на глобално ниво", обясниха за money.bg от Кока-Кола ХБК България, без да предоставят конкретно изчисление на общата инвестиция.

Очаква се само през тази година на пазара у нас да бъдат пуснати над 275 млн. бутилки с прикрепени капачки.

Ренато Беритич е новият директор „Техническа функция“ в Кока-Кола ХБК България

Ренато Беритич е новият директор „Техническа функция“ в Кока-Кола ХБК България

Под негово ръководство ще работят 450 професионалисти от „Техническа функция“ на компанията, сред които и служителите в заводите в Костинброд и Банкя

Въвеждането на прикрепени капачки е важен етап от пътя на Системата на Кока-Кола към устойчиви опаковки и иновации и е част от прилагането на новата Европейска директива за пластмасата за еднократна употреба, чиито изисквания за продуктов дизайн на капачките ще се прилагат от 3 юли 2024 г.

Мярката има за цел да стимулира събирането и рециклирането на пластмасовите капачки и бутилки, за да помогне за намаляване на отпадъците от опаковки. 

Бутилките с новата капачка ще се произвеждат в производствения център на компанията в Костинброд, след като още в началото на 2022 г. заводът на компанията в Банкя въведе иновацията за първи път в България.

"Кока-Кола" разшири завода си в Костинброд с инвестиция от 40 милиона лева

"Кока-Кола" разшири завода си в Костинброд с инвестиция от 40 милиона лева

Компанията увеличава съществено износа си за Румъния, Сърбия и Гърция

"Започнахме прехода към прикрепени капачки през изминалата година с въвеждането на новите бутилки с прикрепени капачки на минерална вода "Банкя" и повече от всякога виждаме промяната като възможност за насърчаване на рециклирането, подкрепяйки стремежа ни към 100% събиране на бутилки и капачки", коментира Юрг Буркхалтер, генерален директор на Кока-Кола ХБК България.

Очаква се през тази година на пазара у нас да бъдат пуснати над 275 милиона бутилки с прикрепени капачки.

Кока-Кола отчита приходи от 524 милиона лева на българския пазар за 2018 година

Кока-Кола отчита приходи от 524 милиона лева на българския пазар за 2018 година