Бутилиращата компания "Кока-Кола ХБК България" официално откри разширяването на производствената си база в Костинброд, което включва нова производствена линия и допълнителна складова площ. Инвестицията в проекта възлиза на 20 милиона евро или 40 милиона лева, като тя беше обявена преди две години.

"С новото вложение разполагаме с най-съвременната производствена линия, която е с 25% по-бърза от останалите ни такива и за работата ѝ е нужна 20% по-малко енергия. По този начин България се превръща регионален център за износ на продукция за държави като Румъния, Сърбия и Гърция", коментира по време на официалното събитие изпълнителният директор на дружеството Юрг Буркхалтер.

По неговите думи новата бутилираща линия е най-модерната във всички 28 държави, в които произвежда групата на Coca-Cola HBC.

"България беше първата източноевропейска страна, в която започнахме да предлагаме продуктите си. Преди 23 години отворихме и базата си в Костинброд, като досега в нея вложенията възлизат на 200 милиона лева", допълни той.

Буркхалтер добави, че в цялата система на Coca-Cola в България, в която влизат общо 5 отделни дружества, пряко заетите са над 2000 души.

Кока-Кола разширява производството си у нас с €20 милиона, за да изнася за съседните страни

Кока-Кола разширява производството си у нас с €20 милиона, за да изнася за съседните страни

Компанията увеличава капацитета на базата си в Костинброд

Удвоен капацитет и 9000 бутилки повече на час

С новата линия в базата в Костинброд нейният капацитет се удвоява, като по този начин производството се увеличава с 9000 бутилки от 0,5 литър на час. Основно допълнителната продукция ще бъде за износ към близките пазари на Балканите, конкретно за Румъния, Гърция и Сърбия.

"Ние и досега изнасяхме за тези страни, но в много по-малки мащаби. Сега ще можем да удвоим експорта за тях. Що се отнася до конкретните продукти, които ще са за износ, това могат да бъдат всички от нашата продуктова гама, като ще се съобразим с търсенето", коментира пред Money.bg Милена Завалова, която е директор на производствените центрове на "Кока-Кола ХБК България".

По-голямата част от вложението в Костинброд е била насочена за ново оборудване и автоматизация, но по думите на Завалова по-големият обем продукция наложил и увеличаване на капацитета на складовата площ на завода. Така тя достига общо 35 хиляди квадратни метра.

Кока-Кола отчита приходи от 524 милиона лева на българския пазар за 2018 година

Кока-Кола отчита приходи от 524 милиона лева на българския пазар за 2018 година

"През последните няколко години в завода тук бяха вложени 160 милиона лева, а последната ни инвестиция в производствената линия и разширяването на складовото стопанство е в размер на 40 милиона лева", обясни още тя.

Завалова добави, че в Костинброд 200 души са пряко заети в производството, а още 150 души работят са заети със складирането, логистиката и други.

На българския пазар "Кока-Кола ХБК България" има две производствени бази - в Костинброд, където се правят газирани и негазирани безалкохолни напитки, и в Банкя, където се бутилира минерална вода. От двата завода годишно излизат повече от 300 милиона литра напитки.

Като цяло в България групата на "Кока-Кола" в България, която е съставена от пет отделни дружества, отчита 524 милиона лева приходи на пазара у нас за изминалата 2018 година.