Директорът на германския автомобилен концерн Volkswagen в САЩ се оттегля близо шест месеца след скандала с вредните емисии, който удари компанията през септември 2015 г.

Михаел Хорн, президент и главен изпълнителен директор на VW за Америка от 2014 г., напуска по взаимно съгласие, за да преследва други възможности, обяви компанията.

В съобщението на автопроизводителя обаче не се споменава нищо по въпроса с вредните емисии, разкрити от американските регулаторни органи миналата година.

Начело на американския бизнес на Volkswagen временно ще застане Хинрих Вьобкен, който неотдавна бе обявен за новия директор на Северноамериканския регион и председател на Volkswagen Group of America.

Volkswagen плаши със съкращения, ако САЩ наложи голяма глоба на компанията

Volkswagen плаши със съкращения, ако САЩ наложи голяма глоба на компанията

Компанията може да освободи служители от заводите си в Щатите и Европа

„Искам лично да кажа „благодаря” на Михаел Хорн за страхотната работа, която свърши за марката и с търговците в САЩ. По време на работата си в САЩ Михаел Хорн изгради силна връзка с националния ни оторизиран дилър и показа образцово лидерство по време на трудни за марката периоди”, заяви главният изпълнителен директор на марката Volskwagen Херберт Дис.

Напускането на Хорн идва в момент, в който германската компания продължава да води преговори с Агенцията за опазване околната среда на САЩ, Министерството на правосъдието и адвокати, представляващи потребители, които съдят концерна за компенсации, припомня BBС.

Миналата есен Volkswagen призна, че дизеловите двигатели на автомобили на марките Volkswagen, Audi и Porsche са били оборудвани с устройства, които намаляват нивото на отделяни вредни емисии по време на тестове.

Когато скандалът избухна, Михаел Хорн заяви, че компанията „тотално се е оплескала”. Именно той беше и представителят на VW, който се появи пред комисия на Конгреса на САЩ, която разследва случая. Хорн заяви, че устройствата са били дело на няколко души, но не и на висшето ръководство на Volkswagen.

В САЩ са засегнати почти 600 000 коли на VW, а концернът твърди, че софтуерът е поставен на около 11 милиона превозни средства по света.

Шефът на Volkswagen се извини на американците за  "дизеловия скандал”

Шефът на Volkswagen се извини на американците за  "дизеловия скандал”

Компанията ще инвестира $900 млн. САЩ за производство на нов модел