От Калифорнийския борд по въздушни ресурси настояват от германския автомобилен производител Volkswagen да изтеглят допълнително още 16 хил. коли от марките Volkswagen, Audi и Porshe заради скандала с вредните емисии.

Съобщението на регулатора дойде по-малко от седмица, след като от щатските власти оповестиха, че засегнатите автомобили на германската корпорация са доста повече, отколкото първоначално е било смятано, пише Business Insider.

Според тях колите с проблемен софтуер са около 85 хиляди, като те са от модели на брандовете Volkswagen, Audi и Porshe, произведени през 2009 г. Заедно с това системата е била инсталирана и на 10 хиляди возила излезли от 2014 г. насам и предстоящи да бъдат пуснати през 2016 г.

Междувременно германската лоби група за защита на околната среда Deutsche Umwelthilfe обяви, че френският производител Renault използва същите трикове като германската компания. Те твърдят, че нивото на вредни емисии от 1,6-литровия ван Renault Escape е 25 пъти по-високо от заложения легален лимит за страните от Европейския съюз.