Валентин Златев е освободен като зам.-председател на Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" и като председател на Контролния съвет на "Лукойл-България", съобщи bTV. От компанията потвърдиха промяната пред медията. Справка в Търговския регистър показва, че заличаването е вписано на 10 август т.г.

Златев бе освободен от поста управител на "Лукойл-България" на 19 април м.г. и бе заместен от Булат Субаев. По-малко от месец преди това Златев сдаде председателския пост в Българската петролна и газова асоциация след изтичане на втория му мандат.

През юни т.г. той бе разпитван от Специализираната прокуратурата, като остана неясно по кое дело.

По-рано управляващите одобриха текстове, които изискват разделянето на нефтопродуктопровода на "Лукойл-България" на отделни данъчни складове. Според тях вече не може продуктопроводът на компанията с дължина 320 км и минава през различни области и свързва базите на компанията да е един данъчен склад. "Лукойл" имаше едномесечен срок да подаде уведомления за промяна на вече издадените лицензи, като не е ясно дали това се е случило.

Обявено бе и създаването на Държавна петролна компания, която да навлезе на пазара на търговия с горива на дребно със собствени бензиностанции.

Същевременно Комисията за защита на конкуренцията започна поредна проверка на пазара на търговия с горива на дребно. Същата все още не е приключила.