Собственикът на верига суши ресторанти плати 14 млн. йени (117 000 щатски долара) за 200-килограмова червена риба тон при първото наддаване за 2016 г. на рибния пазар Тсукиджи в Токио.
Киоши Кимура, президент на Kiyomura Co., печели първи търг за годината за пети пореден път. Пред журналисти той заяви, че рибата е „в отлична форма и трябва да има прекрасен вкус”. Тя е била хваната в района на Ома, префектура Аомори в Северна Япония, предаде Wall Street Journal.
Храните, които се предлагат за първи път през годината, включително риба тон, плодове и зеленчуци, се считат за късмет в Страната на изгряващото слънце. Често при наддаванията цените стигат до доста по-високи нива спрямо пазарната им стойност.
Миналата година Кимура е трябвало да плати само 37 500 долара, за да спечели търга. През 2013 г. пък той се разделил с 1,76 млн. долара за рекордна 222-килограмова риба тон.