Близо девет от всеки 10 служители искат да могат да избират дали да работят от вкъщи, или в офиса, както и да имат по-голяма автономност в определянето на работното си време, след като пандемията на новия коронавирус доведе до сериозни ограничения на работното място. Данните са от проучване на Cisco Systems, цитирано от Reuters.

Според доклада пандемията бързо е променила отношението към работата от вкъщи като две трети от работниците развиват по-голяма оценка на ползите и предизвикателствата от отдалеченото извършване на служебните си задължения.

Въпреки че само 5% от анкетираните са работили от дома през по-голямата част от времето преди блокирането, сега 87% от работниците искат възможността да избират къде, как и кога да работят - смесване между това да са базирани в офис и да работят отдалечено.

Германски законопроект може да направи работата от вкъщи работническо право

Германски законопроект може да направи работата от вкъщи работническо право

Тя може да се превърне в първата страна в Европа с подобно законодателство

Всичко това изправя работодателите пред нови предизвикателства. Вицепрезидентът на Cisco Гордън Томсън заяви, че компаниите, които отдават приоритет на ефективната комуникация и сътрудничество над всичко останало, ще трябва да конфигурират наново начина си на работа, так че да помогнат да се отговори на новите изисквания на работниците.

По думите му е много важна и технологията, която се използва, за да се гарантира, че служителите са в безопасност и техните данни са сигурни в тяхната работна среда, независимо дали е в дома, или в офиса.

Това може да включва например сензори, които наблюдават отоплението и осветлението в домашна работна среда, или технология, която проверява социалното дистанциране и дали хората носят маски в офис.

"Вече не става дума само за свързване на хората, а за преживяването, което предоставяте на хората, докато са свързани. Инвестираме много повече в аналитичната част, която стои зад свързаността", коментира още той.

Анкетата на Cisco е направена сред 10 000 души на 12 пазара в Европа, Близкия изток и Русия.

Работата от вкъщи излага на риск файлове и данни

Работата от вкъщи излага на риск файлове и данни

Последните технологии помагат да си спестим главоболията