Британският компютърен учен, който твърди, че е създал биткойна - Крейг Райт, заяви пред британските медии, че победата му във Върховния съд на Обединеното кралство над авторските права върху оригиналната "Бяла книга" на криптовалутата показва, че е на крачка от това да бъде официално признат за "баща" на биткойна.

Преди повече от десетилетие беше публикувана т. нар. "Бяла книга" под псевдонима Сатоши Накамото, която очерта първата спецификация и доказателство за концепцията на виртуалната валута биткойн. Накамото остава анонимен, няколко години по-късно изчезва, докато през 2016-а година се появява компютърният специалист Крейг Райт. И претендира за това, че той е Накамото.

Самоличността на Накамото остава неясна, а Райт става популярен, защото е в центъра на няколко дела, свързани с биткойн. И разбира се, британецът претендира за много пари.

Австралийският учен, който твърди, че е създал Bitcoin иска 4 милиарда лири от британски съд

Австралийският учен, който твърди, че е създал Bitcoin иска 4 милиарда лири от британски съд

Компютърният специалист изисква 16 разработчици на софтуер да му предоставят достъп до 111 000 биткойни

Последното дело от 28 юни в Лондон е между Райт и анонимния оператор на уебсайта bitcoin.org, известен като Кобра. То се фокусира върху твърдението на Райт, че хостването от Кобра на "Бялата книга" на неговия уебсайт представлява нарушение на авторски права.

Заключението на делото доведе до решение по подразбиране в полза на Райт, след като Кобра избра да остане анонимен.

"Най-интересното за мен от това съдебно заседание е, че @CobraBitcoin дори не се опита да представи документи, за да потвърди коментарите си за мен или да подкрепи предишните си твърдения, че аз не съм Сатоши", коментира Райт пред Financial News.

На Кобра беше наредено да премахне Бялата книга от bitcoin.org и да публикува копие от заповедта на съда на уебсайта, която да е публична през следващите 6 месеца.

Колко реално струва биткойнът? Това е въпросът за $1 милион

Колко реално струва биткойнът? Това е въпросът за $1 милион

Една от най-големите инвестиционни банки в света търси правилния отговор

Райт подчерта още, че съдебните дела му дават възможност да представи публично своята "цялостна мисия за обучение на правителства, регулатори и инвеститори", че настоящият статус на биткойна като предпочитана инвестиция за търговци с дигитална склонност не е верен на неговата "първоначална визия".

"Ще продължа да предприемам действия, когато разработчиците на алтернативни активи популяризират или представят погрешно тези активи като биткойна, когато не се приведат в съответствие с това, което съм посочил в моята Бяла книга", подчерта още той. И добави, че много скоро ще докаже на света, че именно той е "бащата" на биткойна.

Инвеститор: Биткойн ще постигне нови рекорди преди края на годината

Инвеститор: Биткойн ще постигне нови рекорди преди края на годината

Забраната в Китай не е сериозен удар върху криптовалутата, смята Джейсън Урбан