Столицата на Северна Македония е обявена за най-добър град в Европа за дистанционна работа, заради своята достъпност. След Скопие на втора позиция се намира Сараево в Босна, разбираме от класация на британското издание Time Out.

Всъщност, балканските градове грабват всички челни места в популярния онлайн списък на Time Out, където пише, че ако сме дигитални номади, то тогава трябва да забравим за Париж, Лисабон или Прага.

Снимка 536811

Източник: iStock

Учудващо за мнозина, първото място в класацията е за обикновено пренебрегваната столица на Северна Македония - Скопие. Експерти по пътувания в Norton Finance - кредитната компания, която изготвя таблицата с класацията, са разгледали 184 страни по света, след което са ги класирали въз основа на средни цени на наем, комунални услуги, разходи за транспорт, храна, фитнес и интернет. Сметнати са и разходите за обратни полети до Обединеното кралство.

Как 28-годишен дигитален номад пътува по света и управлява успешен бизнес, който оперира и в България

Как 28-годишен дигитален номад пътува по света и управлява успешен бизнес, който оперира и в България

През 2018 г. онлайн бизнесът на Ларсън генерира продажби от над $2 милиона

Защитавайки решението си да даде първа награда в Европа на малко известното по света Скопие, британското издание пише това:

"Градът е известна туристическа дестинация с евтини цени, популярна със своите археологически обекти и с уличната си храна. Цените на обществения транспорт са една от причините Скопие да има толкова добри резултати, тъй като месечната карта за градския транспорт е цели осем пъти по-евтина от тази в Лондон."

След Скопие, една друга балканска столица на страна, която е извън ЕС заема престижното второ място и това е Сараево. Градът е описан като "очарователната столица на Босна и Херцеговина, където едностаен апартамент в центъра струва средно 275 евро на месец."

Трето място е отредено за столицата на Молдова - Кишинев. Това е град, който до скоро не беше никак популярен сред дигиталните номади, включително за тези от Обединеното кралство. На този фон обаче Norton Finance весело отбелязва, че халба бира там "струва мижавите 1,30 евро". Това явно променя нещата.

Къде остава българската столица?

Приличното четвъртото място е отредено за столицата на България - София, петото е за Букурещ, а шестото за Белград. Единственото предимството на градове като Скопие, Сараево и Кишинев е очевидното - просто всичко там е по-евтино, отколкото в българската, румънската и дори сръбската столица.

Съответно, богатите Копенхаген и Дъблин, които са сред столиците с най-висок стандарт на живот в Европа, са класирани сред най-лошите европейски градове за дигиталните номади. Основната причина за това са изключително високите наеми - около пет пъти по-високи от тези на Балканите.

Броят на хората, работещи от разстояние и често в чужбина нарасна значително през последните години, тъй като след началото на пандемията работата в офиса излезе от мода, Wi-Fi връзките се подобряват и не на последно място, защото все повече и повече хора работят онлайн.

Бали привлича дигитални номади с най-дългата работна виза в света

Този слънчев остров привлича дигитални номади с най-дългата работна виза в света

Тя ще позволи на чужденците да живеят в страната без да плащат данъци

"Благодарение на пандемията все повече хора избират да възприемат независим от местоположението, базиран на технологии начин на живот, който им позволява да пътуват и работят от разстояние", написа американският Forbes през 2022 година. Статията цитира проучване, според което до 2025 година около 22 процента от работната сила в САЩ ще идва от служители, работещи дистанционно. Това са 37,5 милиона души.

Към днешна дата общо 46 държави са се включили в издаването на т. нар. "дигитална виза за номади". Казано иначе, това са специални и бързо издавани работни визи, специално предназначени да привличат висококвалифицирани служители от цял свят.

Малкото село в сърцето на Сардиния, което кани дигитални номади да живеят там безплатно за 3 месеца

Малкото село в сърцето на Сардиния, което кани дигитални номади да живеят там безплатно за 3 месеца

Ололай се намира в дивата местност Барбаджия, далеч от бреговете на Сардиния