Малко италианско село Ололай в сърцето на остров Сардиния предлага безплатно настаняване - разходите се поемат от местната община. Това е част от програма, насочена към дигитални номади, които искат временно да се преместят да работят в центъра на острова, сред фермери и обширни пасища.

Ололай се намира в дивата местност Барбаджия, далеч от бреговете на Сардиния, където има само луксозни туристически атракции. Това е място, където старите традиции оцеляват.

С времето местните жители напуснали селцето в търсене на по-обещаващо бъдеще. През изминалия век населението на Ололай се е свило от 2 250 на 1 300 души, като всяка година са се раждали все по-малко бебета, разказва CNBC.

Още един италиански град предлага къщи по 1 евро

Още един италиански град предлага къщи по 1 евро

Намира се в южна Италия

Селото въведе популярна мярка през 2018 г. за съживяване на стария квартал: продажба на рушащи се къщи за 1 евро.

"Много чужденци купиха и обновиха десетки изоставени жилища", заяви кметът Франческо Колумбу пред CNBC. "Сега, след като инвестирахме във високоскоростен интернет, с този нов проект, наречен "Работа от Ололай" искаме да превърнем селото си в притегателен център за дигитални номади."

Кметството на село Ололай е предвидило 20 000 евро, за да приеме 30 дистанционни работници от цял свят, които могат да останат в селото един по един през следващите две години.

Онлайн заявките са отворени до декември. Тези, които бъдат избрани, могат да останат да живеят безплатно до три месеца - максималният период, който хора, които не са от Европа могат да останат в Италия без виза.

Бюджетът от хазната на кметството ще се ползва за наемане на домове от местни семейства за дигиталните номади на цена от около 350 евро на месец за обзаведено жилище с две спални. Комуналните услуги, сметките и данъците за обслужване на кметството също ще бъдат покрити, но транспортът и самолетните билети не са.

Къщите разполагат с офис и високоскоростен интернет.

Вече е приет и първият възползвал се от програмата - 39-годишната Кларис Патрис, която по професия е софтуерен инженер. Тя обмисля да остане там и след изтичането на 3-те месеца, в които престоят й е бил безплатен. Вторият участник трябва да пристигне съвсем скоро и той е от Сингапур.