Германската бирена индустрия е един много добре развит пазар, който се гордее с традиционния си пивоварен процес. Освен това е бизнес за милиони евро. Само че този бизнес на традиционните т. нар. лагер бири е все по-застрашен от производителите на занаятчийско пиво, които стават все повече и повече.

Според водещата компания за данни и анализи GlobalData, все повече потребители на бира в Германия са настроени много по-благосклонно към конкуренцията на традиционното пиво в лицето на крафт бирите.

"От 1516-а година германските пивоварни създават популярната в цял свят традиционна бира. Това обаче започва да се променя и те отчитат все повече загуби заради конкуренцията на малките пивоварни. А клиентите, те все повече искат да експериментират с вкусовете", коментира анализаторът по напитки Холи Инглиш.

Той допълва, че дори големите производители започват да инвестират в крафт бири, защото те са много търсени от ресторанти, барове и хотели.

Малка пивоварна сключи договор с Warner Bros за крафт бири Game of Thrones

Малка пивоварна сключи договор с Warner Bros за крафт бири Game of Thrones

Новата марка е по повод 10 годишнината на култовия сериал

Според GlobalData през последните 5 години (2015-2020 г.) пазарът на бира в Германия отчита комбиниран годишен темп на растеж от 1,3%. И той е в полза на малките пивоварни.

"Занаятчийският пазар в Германия напредва бавно, но сигурно и е много възможно след няколко години ако не да измести, то поне да се нареди рамо до рамо с този на класическите бири", казва експертът.

Откриха най-старата пивоварна в света

Откриха най-старата пивоварна в света

Древната бира се е консумирала при погребални ритуали

Занаятчийският бирен пазар бележи бум почти в цял свят през последните години. България също не прави изключение. И това е нормално, защото той набляга на уникални и модерни продукти, които са по-различни на вкус и най вече са извън комерсиалното. А търсенето точно на това е тенденция в последно време.