Учени откриха най-старата пивоварна в света, с остатъци от бира на 13 000 години, в праисторическата пещера Ракевет край град Хайфа в Израел.

Откритието е направено, докато археолозите проучват място за погребение на ловци-събирачи, водещи полуномадски начин на живот, съобщава BBC.

Досега се смяташе, че пивоварството е измислено преди 5000 години, но настоящото откритие може да преобърне представите за историята на бирата.

Находката показва, че бирата не е непременно страничен продукт при приготвянето на хляб, както се смяташе досега.

Проф. Лиуи и колегите му на входа на пещерата

Източник: Li Liu, Facebook

Проф. Лиуи и колегите му на входа на пещерата

Изследователите казват, че не могат да установят коя е първоначалната функция на пенливата напитка, но предполагат, че бирата се е приготвяла за ритуални празници, където се отдава почит на мъртвите, според научното списание "Археологическа наука: Доклади".

"Това представлява най-старото доказателство за алкохол, произведен от човек в света", казва пред Stanford News професорът от Университета в Станфорд Ли Лиу, който ръководи изследователския екип.

Лиу и колегите му търсят доказателства какви растения консумира племето натуфи, които са живели в периода между палеолита и неолита, и случайно откриват следите от алкохол от пшеница и ечемик.

Следите са открити в каменни калъпи, дълбоки от 40 см до 60 см, издълбани в пода на пещерите. Те са използвани за съхранение, счукване и приготвяне на различни видове растения, като овес, бобови растения и ликови влакна, като лен.

Контейнерите, в които се е произвеждало древното пиво

Източник: Getty Images

Контейнерите, в които се е произвеждало древното пиво

Древното пиво, което повече прилича на овесена каша, вероятно е съвсем различно от питието, което днес познаваме като бира.

Изследователският екип успява да пресъздаде древната напитка, за да я сравни с остатъците, които открива.

Това включва първо покълването на зърното за производство на малц, след това загряване на кашата и ферментирането й с диви дрожди.

Древният алкохол е преминавал през ферментация, но вероятно е по-слаб от съвременната бира.