Пивоварната Bernard Family, създател на добре познатата на българския пазар едноименна бира, постигна рекорден резултат през 2024 година, пише novinky.cz. Компанията е произвела 419 хиляди хектолитра бира, което е и най-голямото количество в тридесет и три годишната й история.
Въпреки наблюдаващия се спад на чешкия пазар на бира, пивоварната продължава да расте. Производството на Bernard се увеличава всяка година от 2001 г., когато производството възлиза на едва 95 хиляди хектолитра.
През 2019 г. пивоварната надхвърли 400 хиляди хектолитра, но през следващите години продажбите спаднаха поради мерките срещу Covid и затварянето на заведенията. След 2022 г. обаче производството отново нараства, а Bernard изнася една пета от продукцията си в чужбина, като основните пазари са България, Словакия и Швеция.
Собствениците на известната пивоварна в градчето Гумполец са особено горди, че резултатите им вървят в посока, обратна на тенденцията на чешкия пазар в последните години.
През 2023 г. местното потребление на бира е спаднало с 2,4%, което се обяснява с икономическата несигурност и променените навици на потребителите. Все повече чехи предпочитат безалкохолна бира или смесени напитки на основата на бира.
Разбира се, тези промените се усещат и в съотношението на продажбите на наливна и бутилирана бира, разказват производителите на Bernard. Две трети от тяхната продукция се продава в ресторанти и кръчми, а една трета - в бутилки. Още една уникална специфика, тъй като на чешкия пазар наливната бира представлява само 29% от потреблението, което е свързано с по-бавното връщане на потребителите в заведенията.
Източник: Bernard
Станислав Бернард, съсобственик на пивоварната, подчертава, че дългосрочната работа и фокусът върху качеството на бирата са основни приоритети.
"Нашата цел не е да увеличаваме обемите, а да запазим високото качество на продуктите и услугите", разказва той. Според него, работата на екипа и добрите търговци, които намират нови търговски обекти, въпреки затварянето на заведения през последните години, е един от факторите за успеха.
През 2025 година Bernard планира да въведе инсталация за улавяне на въглеродния диоксид, който се произвежда по време на ферментацията на бирата.