Ако говорим за най-популярните суровини, които се търгуват в огромни обеми навсякъде по света, за какво ще се сетим първо? Петрол, природен газ или пък метали?

Може би не си даваме сметка, но в тази категория влиза и една любима напитка - кафето. А зад неговото отглеждане и търгуване стои огромна световна индустрия, изчислявана на 200 милиарда долара.

За да може човек да си представи колко мащабна е тя, може да се каже, че всяка минута в глобален мащаб се изпиват по 2,3 милиона чаши от черната напитка. На глава от населението това прави по 11 долара към 2017 година.

От платформата Visual Capitalist разглеждат какъв е пътят на кафените зърна - от отглеждането, през изпичането и доставката, до сутрешната ни чаша. И оценяват как се променя стойността на суровината през всички тези етапи. За целта те използват данни на Specialty Coffee Association и изчисляват колко би струвала една чаша кафе спрямо разходите на всеки един етап от отглеждането до продажбата на крайните клиенти.

Отглеждането

За отглеждането на двата основни сорта кафе - арабика и робуста, е необходим субконтинентален климат. Първите растения са тръгнали от Етиопия, като към средата на миналото хилядолетие те са минали през Йемен, а от там са се разпространили в останалите части на света.

Днес Бразилия е най-големият производител и износител на кафе в света. Заедно с Виетнам двете страни отговарят за половината от произвежданото кафе. Сред останалите лидери са още Колумбия, Индонезия, Етиопия, Хондурас, Индия, Уганда и Перу.

А колко печелят хората от отглеждането на кафени зърна? За десет години между 2001 и 2010 година стойността е нараства значително - от под 0,50 долара за паунд или 1,10 долара за килограм през 2001 година до 4,62 долара за килограм към 2001 година.

От Visual Capitalist изчисляват, че на този стадий чашата ни сутрешно кафе струва едва 0,07 долара.

Износ

Събраните зелени кафени зърна се изнасят в чували по 60 килограма, което е световен стандарт. През 2018 година 7,2 милиона тона зелено кафе е било изнесено на обща стойност от 19,2 милиарда долара. Като се добавят транспортните разходи, тези за съхранение, такси и други, на този етап стойността на чашата кафе стига 0,16 долара.

Производство

За разлика от отглеждането, лидерите в производството на готово кафе са други. На първо място е Швейцария, която е изнесла такова на стойност 2,5 милиарда долара през 2018 година. След нея се нареждат Италия, Германия, Франция и Нидерландия. Тук цената на чашата кафе нараства до 0,35 долара.

Следва дистрибуцията като значителна част от изпеченото кафе отива при големите производители на пакетирано такова - Nestle е с най-голям дял от 22,3% от пазара. След нея се нареждат Jacobs, Keuring, Strauss и Starbucks.

Продажба

При продажбата се включват разходите и маржа за търговците, които продават до крайните клиенти. Така цената ра развитите пазари, като американския, може да стигне 2,80 долара за чаша.