Дните ни са преброени, освен ако не намерим друга планета, на която да живеем. Това смята британският физик Стивън Хокинг. По време на дебат в Оксфордския университет ученият заяви, че на човечеството му остават още около 1000 години живот преди да изчезне.

Хокинг на няколко пъти е коментирал този въпрос, като по неговите думи хората са изправени пред огромни рискове, като ядрена война и ефектите от глобалното затопляне. Той също така предупреждава, че развитието на изкуствения интелект крие опасности.

По думите на учения единственият избор на човечеството е да намери друга обитаема планета.

"Ние трябва да продължим да изследваме Космоса за бъдещето на човечеството. Не мисля, че ще оцелеем в следващите 1000 години, без да отидем на друга планета", коментира той.

"Човечеството е изправено срещу опасността да се самоунищожи в рамките на следващите 100 години заради прекалено бързия прогрес в областта на науката и технологиите", предупреди преди време британският физик в интервю за BBC.

Тогава той отново заяви, че дори развитието да е в положителна насока, то продължава да създава "нови пътища, по които нещата могат да се влошат".