След три безснежни Коледи някои швейцарски ски курорти започнаха да печелят повече пари през юли, отколкото през декември. И бившият банкер Ханс Грутер не вижда проблем в това.

Инвеститорът притежава почти 11 процента от Bergbahnen Engelberg-Truebsee-Titlis, която ръководи един от малкото публично търгувани ски курорти в Швейцария Титлисбанен, намиращ се в подножието на планината Титлис, пише Bloomberg.

През последните 18 месеца акциите на курорта не се радват на големи залози, тъй като печалбата е подкопана от силния швейцарски франк, по-строгите изисквания около издаването на визи за китайските посетители, както и липсата на сняг около Нова година.

Но Грутер има дългосрочна перспектива за бизнеса, която се е оказва печеливша.

"Да ръководиш спортна станция през зимата е по-скъпо, през лятото е по-печелившо", коментира Грутер.

Докато зимните дейности съставляват малко над половината от общите приходи, те допринасят само за около 35 на сто от печалбата на курорта.

Снимка 278651

Източник: iStock

Останалата част идва от чуждестранните летни туристи, планинари и посетители, които не идват с цел каране на ски, и харчат за настаняване в хотел, храна, билети за лифт, планинско колоездене и атракционни въжени паркове.

Същевременно инвестирането в технологии за изкуствен сняг и използването на целогодишен туризъм, насочен главно към Китай и Индия, също помогнали за компенсирането на бизнеса.

Основен снеговалеж през ноември, последван от инвестиция в изкуствен сняг, остави пистите отворени по Коледа, когато другите курорти се сблъскаха със липсата на "бяло злато", коментират от ръководството на курорта.

Това помогнало за привличането на 238 000 посещения, което представлява увеличение от около 5 на сто в сравнение с година и е съпоставимо със сезона от 2014-2015 година, който бе най-добрата година за курорта.

Но резервациите в два от хотелите на селището, както и в комплекса от апартаменти за май и юни, пиковия период за посетители от Индия, са по-добри, отколкото през 2016 година.

От юли до септември пък са най-натоварените месеци за китайските туристи, като търсенето от страна на жители на държавата изглежда се стабилизира, посочват още от курорта.