Свежите плодове и зеленчуци са едни от най-полезните храни. Богати на много ценни вещества - фибри, витамини и микроелементи, те са задължителен компонент в менюто на всеки българин. За съжаление обаче, за да забързат растежа на продукцията си, често производителите подобряват плодовете и зеленчуците с химически вещества, които може да са вредни за организма ни.

В търсене на решение за този често срещан проблем BILLA разработи собствената си марка - BILLA Градини, под която предлага свежи български плодове и зеленчуци, произведени в над 150 градини в цялата страна. Те са отгледани по специална програма за намаляване на пестицидите и сa с минимални и дори без остатъчни количества пестициди. Всички партньори по проекта са подбрани внимателно, а процесът по избор на сортовете, засаждането и отглеждането се следи стриктно от екипа на търговската верига. Освен това качеството и свежестта на плодовете и зеленчуците с марка BILLA Градини се проверява и на всеки час в магазините.

За да избирате винаги свежи плодове и зеленчуци, ви даваме няколко съвета за това как лесно да различите кои продукти са третирани с нитрати, преценявайки по външния им вид, свежестта, големината, цвета или мириса.

Снимка 483292

Завехналият вид е един от основните признаци, че зеленчуците и плодовете са обработвани с химични вещества, за да растат по-бързо. Употребата на подобни препарати води също и до загниване, така че внимателно оглеждайте продуктите и дори при леки признаци на загниване не ги купувайте. Така например, тиквичките с марка BILLA Градини са с гладка кора без драскотини. Важно е, че те, както и всички плодове и зеленчуци от бранда, са свежо набрани в правилния момент, което е гарант, че са богати на повече антиоксиданти.

Трябва да обръщаме внимание и на еластичността и свежестта на листата, защото това също е показател дали пред вас има пресни продукти. Така например всички моркови с марка BILLA Градини са със свежа, зелена листна маса.

От значение е и размерът на плодовете и зеленчуците. Доказано е, че допълнително третираните продукти са с необичайни за сорта размери - обикновено прекалено големи или обратното - с доста по-малък от нормалния размер. Затова избирайте продукти с обичайни размери за сорта. Например, хубавите домати са средноголеми, с различна форма и са среднотвърди и плътни. Точно такива са и предложенията от различни сортове домати от марката BILLA Градини.

И на последно място, но не и по важност, винаги обръщайте внимание на цвета и мириса на плодовете и зеленчуците. Прекалено светлият или неравномерен цвят е ясен индикатор, че продуктите не са расли под слънчевите лъчи и най-вероятно са пълни с нитрати. Също така нитратните плодове и зеленчуци не ухаят. Ако обаче усетите мирис на метал, това е сигурен знак за наличие на химия в свежите продукти.

Затова силно ви препоръчваме да избирате родните плодове и зеленчуци. Предназначените за износ трябва да са по-трайни, поради което често са "богати" на химия. В същото време при българските не се налага да издържат на дълги часове или дни пътуване. Освен по-свежи и здравословни, сигурни сме, че родните продукти ще са много по-вкусни за вас.

Ако сте ценители на местното производство, не пропускайте да посетите и фермерските пазари "Произведено във фермата" на паркинга на BILLA (кв. "Младост" А1, бул. "Александър Малинов") в събота (20.06) от 10:00 до 18:00 ч. На фестивала ще откриете най-различни занаятчийски предложения на над 30 български производители. Организатор на събитието е Фондация Биоселена.