Всеки има своите върхове и спадове, но ново изследване твърди, че все пак животът на всички хора следва определен модел, когато става въпрос за генералната им нагласа. И към края на средната възраст изглежда всички се чувстват малко по-тъжни, отколкото в младите си години.

Според анализ на Националното бюро за икономически изследвания в САЩ, проведено сред 1.3 милиона души от 51 държави, показва, че човек се чувства най-нещастен някъде в началото на 50-те си години.

От друга страна хората посочват, че се чувстват щастливи в началото на 20-те си години, както и през 60-те, когато вече са се пенсионирали.

Не само това. Експертите открили, че въпросният модел за всички е "U" образен или иначе казано настроението на хората се изменя под формата на парабола.

Животът след завършване на училище започва с позитивизъм и достига най-високото ниво на негативизъм в края на 40-те и началото на 50-те години. А след това тръгва отново нагоре.

Според анализаторите спадът именно в тази възраст се обяснява с това, че в този етап на живота хората обикновено се намират на върха на кариерата си, което от своя страна увеличава стреса в ежедневието им.

Други си дават сметка, че трябва да са достигнали този връх на тези години, но все още са далеч от него.