От близо 20 години Окото на Лондон (The London Eye) не спира да се върти, за да предлага на туристите и жителите си спиращи дъха гледки към британската столица. Но в петък сутринта, в рамките на час, посетителите имаха възможността да го видят в друга светлина, тъй като популярната забележителност се завъртя назад за първи път от отварянето си, пише CNN.

Необичайното събитие беше в чест на една от последните сутрини на британското лятно часово време. Понеже Великобритания ще премине към зимното часово време, часовниците там се връщат един час назад в ранните часове на неделя, като тя преминава към времето по Гринуич (GMT).

"Тази година искахме да отбележим края на британското лятно време с уникално преживяване, завъртайки Окото на Лондон в обратна посока, за да покажем емблематичния изглед от нова гледна точка", казва Съни Джаул, генерален мениджър в лондонската забележителност.

С идеята за временна атракция в чест на новото хилядолетие и със замисъл да работи в рамките на 5 години, Окото на Лондон става една от най-популярните атракции в града.

Стоейки на височина от 135 метра над река Темза, всяко 30-минутно въртене на колелото предоставя непрекъснато променящи се 360-градусови изгледи, простиращи се на дължината и широчината на града. 32-те кабинки на атракцията се движат с 0,96 км/час като всяка побира по 25 човека.