Уорън Бъфет може да има милиарди долари, но за разлика от други знаменитости и финансови гурута, той предпочита да живее просто.

Инвеститорската икона практикува това, което проповядва, когато става въпрос за финансова дисциплина, спестяване и изплащане на дългове.

И това му се отплаща по време на финансови кризи като настоящата. Спомнете си, какво каза Бъфет по време на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway през май: "Инфлацията вече е един от най-големите проблеми на икономиката."

Запитан дали инфлацията "измамва инвеститорите в акции", той отговори: "Инфлацията мами също така и инвеститора в облигации. Тя мами човека, който държи парите си под матрака си. Тя мами почти всички."

Уорън Бъфет инвестира $7,5 милиарда в петролния и газов гигант Occidental Petroleum

Защо "Оракулът от Омаха" изкупи всичко, което успя от Occidental Petroleum?

"Намираме малко, което представлява интерес за нас", каза Бъфет в писмо до акционерите на Berkshire

Когато един от най-успешните инвеститори в света казва, че е трудно да излезеш на върха в среда като тази, вероятно е подходящ момент да приложиш някои добре изпитани стратегии, за да "затегнеш" колана си.

Ето девет начина, по които пестеливостта на Бъфет може да ви помогне да спестявате и харчите разумно.

1. Той живее в същия дом, който е купил през 1958 г.

Докато много милиардери трупат скъпи имоти, Бъфет първоначално платил 31 500 долара за дома си в Омаха, Небраска - това е около 318 600 долара в днешни пари.

Той продължава да живее в тази къща повече от 60 години. Домът му е с площ от 6570 квадратни фута, с пет спални и е претърпял много ремонти през десетилетията. Освен това е защитен с огради и охранителни камери.

Цената на имота днес достига около 1 милион долара. Бъфет няма планове да се изнесе от него, наричайки къщата "третата най-добра инвестиция, която някога съм правил" в писмо от 2010 г. до акционерите на Berkshire Hathaway.

2. Рядко тегли заеми

Единствената ипотека на Бъфет е върху ваканционен дом в Лагуна Бийч, Калифорния, който той закупил през 1971 г. Бизнесменът изтеглил заем, въпреки че разполагал с кеш, с който да си позволи крайбрежния имот на стойност 150 000 долара.

Той каза пред CNBC, че тогава е взел 30-годишния ипотечен заем, защото: "мислех, че вероятно бих могъл да използвам по-добре тези пари, отколкото ако купя къщата изцяло със собствен капитал". Тогава Бъвет решил да използва допълнителните налични пари за акции в Berkshire Hathaway - компанията, която му донесе милиарди.

3. Той купува евтина закуска

Без съмнение Бъфет може да си наеме готвач, който да му приготви гурме закуска, изненадващо обаче милиардерът често грабва закуска от ресторант за бързо хранене на път за работа. Той казва, че не обича да харчи повече от 3,17 долара за закуска.

Как Уорън Бъфет е убедил основателите на Google да листнат компанията си на борсата

Как Уорън Бъфет е убедил основателите на Google да листнат компанията си на борсата

Брин и Пейдж решават да копират структурата на Berkshire Hathaway

"Когато не се чувствам толкова проспериращ, може да взема нещо за $2,61, например две банички с наденица, и след това да си налея кока-кола", казва той в документалния филм на HBO от 2017 г. Becoming Warren Buffett.

Той продължава: "3,17 долара са бисквита с бекон, яйце и сирене, но тази сутрин пазарът е надолу, така че ще си взема нещо за 2,95 долара."

4. Той не пръска пари за маркови стоки

Бъфет не се интересува много от дизайнерските костюми или най-новия модел iPhone. Той разчита на своя телефон за 20 долара в продължение на години, преди да го замени със смартфон на Apple през 2020 г.

Оракулът от Омаха избягва ненужното харчене и веднъж каза: "Не спестявайте това, което е останало след харчене, а харчете това, което е останало след спестяване".

5. Той не инвестира с пари назаем (вече)

"Никога през живота си не съм вземал назаем значителна сума пари. Никога. Никога няма и да го направя. Не се интересувам от това", каза той на студенти в Нотр Дам през 1991 г.

Въпреки че на младини веднъж взел назаем 25% от нетното си богатство, за да купи акции, той предупреждава инвеститорите да не повтарят същата грешка.

Дори опитни борсови търговци ще потвърдят, че вземането на заем за инвестиране е твърде рисковано.

Как Уорън Бъфет загуби $5 милиарда само за един ден

Как Уорън Бъфет загуби $5 милиарда само за един ден

Благодарение на 5 акции

6. Той купува по-евтини коли

Много милиардери и милионери държат колекции от лъскави спортни автомобили и ретро модели в гаражите си, но се твърди, че Бъфет предпочита да ремонтира автомобили, които може да закупи евтино.

Той надстрои своя Cadillac DTS от 2006 г. до Cadillac XTS само за $45 000 през 2014 г.

"Истината е, че карам само около 3500 мили на година, така че купувам нова кола много рядко", каза той пред Forbes.

7. Той намира креативни начини да спестява

Когато се ражда първото дете на Бъфет, той преобразува чекмеджето на скрина в люлка. За второто си дете взима назаем креватче.

"Ако купувате неща, от които не се нуждаете, скоро ще продадете неща, от които се нуждаете", казва милиардерът.

Погледнете внимателно покупките си и разберете откъде можете да спестите.

Три любими дивидентни акции на Оракула от Омаха

Три любими дивидентни акции на Оракула от Омаха

Те осигуряват приход, дори и когато пазарите са оцветени в червено

8. Той прави това, което обича

Бъфет отдава част от успеха си на страстта си към инвестирането.

"Трябва да обичаш нещо, за да се справяш добре с него", казва той, призовавайки хората да заемат работата, която обичат, вместо позиции, които изглеждат добре в автобиографията им.

Дори и да не можете да напуснете работата си на пълен работен ден, за да се съсредоточите върху нещата, които наистина харесвате, можете да се съсредоточите върху достъпни хобита. Самият Бъфет обича да играе на карти и да свири на укулеле.

9. Той използва пари в брой, а не кредитни карти

Докато повечето от нас предпочитат удобството на кредитна карта за ежедневните покупки, Бъфет използва кеш.

Той каза пред Yahoo Finance през 2019 г., че използва пари в брой "98% от времето. Ако съм в ресторант, винаги плащам в брой. Просто е по-лесно."

Въпреки че методът може да звучи малко старомоден, разчитането по-малко на кредитната ви карта може да ви попречи да харчите пари, които нямате.

Уорън Бъфет на 91 години: Оракула от Омаха подготвя империята си за бъдещето след него

Уорън Бъфет на 91 години: Оракула от Омаха подготвя империята си за бъдещето след него

Промените, които той предприе в Berkshire Hathaway през последните години

Използването на по-голямата част от наличния ви кредит - или по-лошо, изоставането в месечните плащания - уврежда кредитния ви рейтинг. Ако се борите да изплатите дълга си по кредитната си карта, може да обмислите да го обедините в заем за консолидиране на дълга с по-нисък лихвен процент.