Трудно е да си представим Google като по-малка частна компания, а не глобалният гигант Alphabet, какъвто е днес. Това всъщност можеше да е реален факт, ако една случайна среща между основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж и инвеститорът Уорън Бъфет не се беше състояла.

Какво се е случило?

Брин и Пейдж се колебаят относно това дали компанията им Google трябва да излиза на борсата, защото са се страхували, че споделянето на контрола върху компанията с акционерите ще ги принуди да правят неща, които не желаят. Случайната среща с Уорън Бъфет променя мнението им. Бъфет обяснява на Брин и Пейдж за различните класове акции като система, която той използва, за да запази контрола над Berkshire Hathaway, въпреки че не притежава по-голямата част от акциите на компанията си. Тогава двамата осъзнават, че могат да използват подобен подход, за да запазят контрола си над Google разказва Iinc.com., като се базира на разкрития от книгата Super Pumped: The Battle for Uber от Майк Айзък, която излезе през 2019 г.,

Айзък е дългогодишен репортер на The New York Times. В книгата си той разказва, как при срещата с Оракула от Омаха основателите на Google са споделили с Бъфет за притесненията си от IPO. Инвеститорът им разказал за системата от акции от клас А и клас Б, която използва в Berkshire Hathaway.

Въпреки че подобни класове акции не са широко разпространени по онова време в индустрията, Брин и Пейдж решават да копират структурата. В случая на Google, акциите "A" носят един глас, докато акциите "B" идват с 10 гласа. Брин и Пейдж притежават 51% "B" акции, което им осигурява контрол върху компанията, въпреки че притежават по-малко от 12% от общите акции.

Те копират и друга тактика на Оракула от Омаха - преди IPO-то на Google през 2004 г., те излагат философията си в текст, озаглавен "Наръчник на собственика за акционерите на Google", който, до голяма степен, е вдъхновено от "Owner's Manre" на Бъфет от 1996 г. за акционерите. В текста Пейдж и Брин споделят лидерската си философия.

Google стана публична през 2004-а с цена от 85 долара за акция. Брин и Пейдж все още държат контрола и дори създават нов клас акции "C", с които притежателите изобщо нямат право на глас.