През последните сесии пазарите отстъпиха сериозно. Експертите не са единодушни за причината, но повечето посочват опасенията от коронавируса и ефекта от него върху китайската и световна икономики. Каквато и да е причината, щатските акции изтриха натрупаните през 2020 г. ръстове и паднаха до нивата от декември 2019 г.

Засега не можем да твърдим със сигурност, че това е предупредителен знак да продавате акции, но ни напомня, че никога не е твърде късно да се сдобиете със защитно портфолио. И когато говорим за такова, дивидентните акции изскачат в съзнанието ни.

Акциите, които разпределят дивидент, осигуряват поток на приходи, дори и когато пазарите са оцветени в червено. Уорън Бъфет отдавна инвестира в такива и в последно време увеличава вложенията си в тях, цитирайки опасенията около коронавируса.

В скорошно интервю за CNBC той посочва, че епидемията е "страшна", но тя не променя дългосрочните перспективи пред пазарите. "Купуваме бизнеси, които да притежаваме през следващите 20 или 30 години", посочва Бъфет.

Поглед в Berkshire Hathaway показва три дивидентни акции в висока доходност и потенциал за капиталова печалба - над 25% през следващите месеци.

Occidental Petroleum Corporation

Дивидентът на OXY е $3,16, а доходността е солидните 8,7%, или над четири пъти средната сред компаниите от S&P 500. Това обаче не е достатъчно да компенсира спада от 42% в цената на акциите през последните 12 месеца.

Но помнете, че инвестиционният хоризонт на Бъфет е в десетилетия, а компанията има силна основа. През четвъртото тримесечие Оракула от Омаха купува нови над 11 млн. акции от Occidental Petroleum.

OXY търси петрол и газ в САЩ, Колумбия и Близкия Изток, като има сериозни инвестиции и в петрохимическия сектор. Пазарната ѝ капитализация е $32 милиарда, а джобовете ѝ са достатъчно дълбоки, за да преживее спада в цените на петрола.

Миналата година тя придоби конкурента Anadarko и дългът натежа над оценката ѝ. В дългосрочен план обаче компанията ще спести $3,5 милиарда.

Анализаторът от Morgan Stanley Девин Макдърмът постави положителен рейтинг на акциите на компанията и заяви, че те ще достигнат цена от $59, или ръст от 63%.

Suncor Energy

Второто голямо придобиване на Бъфет, което ще разгледаме, е Suncar - играч в канадската енергетика в оценка от $45 милиарда. Компанията е базирана в Албърта, в центъра на региона с катранени пясъци. Тя направиха Албърта основен производител на петрол за световните пазари.

Засега Suncor показва устойчивост пред ниските цени на петрола. Последно, компанията отчете печалба от 39 цента на акция, под очакваните 50 цента, но все пак достатъчно, за да запази дивидента от 32 цента на тримесечие и ниво на изплащане от 90%.

През март компанията ще раздаде по 35 цента на акция, или $1,40 за година, което показва доходност от 4,8%.

През последните три месеца на 2019 г. Бъфет е придобил 4,3 млн. акции от SU и вече притежава над 15 млн.

Анализаторът от BMO Capital Ранди Оленбъргър смята, че цената на акциите ще достигне $43,65, или ръст от 50%. Някои анализатори смятат, че тя ще поскъпне и с повече от 80%, а средната прогноза е за достигане на цена от $37,40.

General Motors Company

Третият голям залог на Бъфет е General Motors, най-големият американски автомобилен производител. Оракула от Омаха купи нови 2,7 млн. акции.

Доходността от дивидентите на GM е 4,7%, или по $1,52 на година. Компанията не е променяла сумата от 6 години насам и никога не е пропускала да плаща такъв за този период.

Макар че GM сега инвестира значително в развитието на нови технологии, като електромобили, според анализаторите тези вложения ще се отплатят в бъдеще.

Адам Джонас от Morgan Stanley предвижда, че цената на акциите ще достигне $46, или 45% ръст. Средната прогноза на анализаторите е $44 за акция, или повишение от 38%.