Финландия ще сложи край на универсалния базов доход през 2019 г., а законодателите в страната се движат тихо към друг подход за благоденствие.

Програмата, според която до 2000 жители на скандинавската държава получават по 560 евро без условия, беше обявена за революционна при стартирането си.

По 560 евро на месец, без да работиш

По 560 евро на месец, без да работиш

Да, това е възможно

Участниците от 25 до 58-годишна възраст бяха избрани на случаен принцип от финландската служба за социална сигурност Kela. Това, което ги обединяваше, беше, че всички бяха безработни.

Първоначалната идея беше програмата да бъде разширена тази година, така че да включва както работещи, както и неработещи, но вместо това месечните плащания към тези лица ще приключат през 2019 г.

Финландия ще раздава безусловно по €560 месечно на гражданите си

Финландия ще раздава безусловно по €560 месечно на гражданите си

Като част от експеримент

Универсалният базов доход беше предложен като решение на безработицата във Финландия, която достигна 17-годишен връх от 10% през 2015 г. Плащанията бяха предназначени да подпомагат гражданите, като ги насърчават да си намират работа, тъй като другите социални помощи не се прилагат към хората, след като са наети.

Но през декември финландският парламент прие законопроект, който изисква търсещите работа да работят минимум 18 часа в продължение на 3 месеца, като обезщетението за безработица зависи от намирането на някаква работа.

Финландия дава безусловно €560 на граждани. Какво показва експериментът?

Финландия дава безусловно €560 на граждани. Какво показва експериментът?

Страната въведе програмата в началото на годината

"Точно сега правителството прави промени, които допълнително отдалечават системата от основния доход", каза изследователят на Kela Миска Симанайнен пред шведския вестник Svenska Dagbladet.

Макар 70% от финландците да подкрепят идеята за базовия доход, броят им намалява до 35%, когато научат, че и без това високите данъци върху доходите им ще трябва да се увеличат, за да покрият разходите по програмата.

Проработи ли експериментът на Финландия да дава по €560 безусловно на гражданите си?

Проработи ли експериментът на Финландия да дава по €560 безусловно на гражданите си?

Измина една година от старта на програмата

Много от участниците в програмата са се успокоили след началото на плащанията, но заради кратката й продължителност пречи на окончателните заключения за ефекта й. Социалната служба обаче ще продължи да ги наблюдава, за да определи дългосрочните ефекти на програмата.

Идеята за универсален основен доход има и силни поддръжници сред световните милиардери като Марк Зукърбърг, Ричард Брансън и Илън Мъск.

Ричард Брансън: Всички заслужават безусловен базов доход

Ричард Брансън: Всички заслужават безусловен базов доход

Това е нещо важно и един ден ще стане необходимост, смята милиардерът

Инвеститорът в рисков капитал Сам Алтман дава на 50 домакинства в Оукланд до 1500 долара месечно в експеримент с подобна концепция. Той се надява да проучи ефектите, докато законодателите и предприемачите се сблъскват с проблеми като нарастващото неравенство в доходите и нарастващата загуба на работни места заради автоматизацията.

Други американски и канадски градове също решиха да приложат експеримента с базовия доход. Наскоро германската столица Берлин съобщи, че също обмисля подобна инициатива. Холандия също имаше такива намерения.

Засега обаче финландците ще приключат пилотния проект с базовия доход и ще се съсредоточат върху универсален кредитен процес, според финансовия министър на страната Петери Орпо.